Újabb Talmudi traktátust fejezett be a Dáf jomi tanulócsoport. A csoport tagjai Oberlander Báruch rabbi vezetésével tanulmányozzák a talmudi szövegeket nap, mint nap. 

Múlt héten értek a Skálim traktátus tanulásának a végére és ennek alkalmából rendeztek ünnepséget. A hagyományos szijum ünnepségen a tanulócsoport tagjai mellett a közösség rabbijai, Köves Slomó, Hurwitz Shalom, Raskin Smuél, Glitzenstein Sámuel és Zalmanov Shlomo rabbik is részt vettek.

A most befejezett traktátus különlegessége, hogy egyike annak a két traktátusnak, amely a Jeruzsálemi Talmudból került a szélesebb körben ismert Babilóniai Talmudba. Ennek eltérő a nyelvezete és a szerkezete a Babilóniai Talmudban szokásos szövegekétől, ezért különösen nagy kihívást jelent a tanulmányozása. A tanulás természetesen nem állt meg, a 87 oldalas Jomá traktátus tanulmányozásába fogtak a csoport tagjai.

A Dáf jomi tanulás során minden nap egy oldalt tanulnak a szóbeli tant és annak magyarázatait tartalmazó Talmudból (dáf jomi jelentése napi oldal). Ezzel a módszerrel hét és fél év alatt veszik végig a 2711 oldalból álló Babilóniai Talmudot. Az ilyen fajta tanulás azoknak is lehetővé teszi a szent iratokban való elmélyedést, akik nem tudnak sok időt szakítani a tanulásra. A napi Talmud tanulás ötletét Méir Sápiro rabbi vetette fel 1923-ban. A módszer különlegessége, hogy a világon mindenütt ugyanazt az oldalt tanulják a tanulócsoportok – így Sápiro rabbi elgondolása szerint egészen különleges módon lehet összekapcsolni a zsidó népet. Már az első tanulási napon, 1923 Ros hásánáján több tízezren tanultak „közösen” Talmudot.

Egy-egy traktátus befejezésekor kisebb ünnepséget tartanak, míg a hét és fél éves ciklus végén nagyobb összejöveteleket, ún. Szijum háSászt rendeznek. 2005-ben csak az Egyesült Államokban 120 ezren tanulták a Dáf jomit. 2012-ben a Szijum háSász ünnepséget a MetsLife stadionban rendezték meg New Jersey-ben, ahol több, mint 90 ezren ünnepelték a Talmud tanulási ciklus lezárultát és az új ciklus kezdetét.
 

Megszakítás