Az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg parancsnoksága szerint az izraeli légierő Bassár el-Aszad rezsimének vegyifegyver-gyárát bombázhatta a hétvégén. A felkelők szerint a szíriai légtérbe behatoló izraeli vadászgépek előbb elhúztak Aszad damaszkuszi palotája felett, majd a szíriai főváros mellett lévő vegyifegyver-bázis ellen fordultak.

Meg nem erősített források szerint a szíriai légierő megpróbálta kilőni az izraeli gépeket, amelyek azonban sértetlenül tértek vissza a bázisukra. A támadást sem a szíriai, sem az izraeli hatóságok nem erősítették meg.

A gyanú szerint a támadás a barzehi „Tudományos és Kutató Központ", a szíriai rezsim legfontosabb vegyifegyver-központja ellen irányult. A bázis környékén a libanoni sajtó szerint is súlyos összecsapások voltak az utóbbi napokban a felkelők és Aszad katonái között. Az egész terület a felkelők kezén van a kiemelten védett katonai bázis kivételével. „Rendkívül megerősített komplexum, nagy erejű légvédelmi fegyverekkel” – nyilatkozta róla az egyik ellenzéki vezető. A szíriai hadsereg feltehetően nagyobb erőkkel próbálja meg kiszorítani a környékről a fővárost veszélyeztető felkelő erőket.

Az izraeli és amerikai hírközlés múlt heti jelentése szerint halálos vegyi fegyvereket vethettek be az elmúlt hónapokban. A feltételezések szerint főként szarin gázt használtak, de az ezzel kapcsolatos információkat a Pentagon egyelőre óvatosan fogadta, további vizsgálatokat tartva szükségesnek. Republikánus képviselők ezzel együtt az amerikai légierő beavatkozására szólították fel Obamát. Ha ez bekövetkezne, az alapvető változást hozna a szíriai konfliktusban.

Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy az izraeli gépek valóban e nehezen lerombolható bázist támadták-e vasárnapra virradóra. J. E. Dyer amerikai szakértő szerint az elmúlt napok fejleményei után ugyan nem lehet kizárni a támadást, de azt is könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy nem maga a fegyvergyár, inkább egy, a közelében található másik célpont, esetleg egy, a gyárból kiinduló szállítmány ellen hajtottak végre célzott támadást. A létesítményben komoly károkat véleménye szerint csak többszörös és eléggé kockázatos támadássorozattal lehetne okozni – az állítólagos hétvégi légicsapás erejéről egyelőre nem tudni semmit.

MTI/Index

Megszakítás