Eredetileg kórházi ápolásra szoruló zsidók számára állították össze a Seder-to-go nevű egységcsomagot, melyben az egyiptomi kivonulásra emlékező pészahi szertartás minden kelléke megtalálható. A siker azonban akkora volt, hogy most már minden olyan zsidóhoz eljuttatják, akinek nincs lehetősége családi vagy közösségi széderen részt venni – írja az anash.org.

Az ötlet a 2018-ban alapított Chabad on Call szervezettől ered, melynek célja, hogy a kórházban ápolt zsidókon segítsen. Idén azonban el kívánnak jutni mindenkihez, akik valamilyen okból nem tud szervezett széderestén részt venni.

„Ha egy zsidó nem jut el a széderre, akkor elvisszük hozzá a szédert. Az egységcsomagunk segítségével bárki átélheti a széderestét, legyen éppen kórházban, úton vagy bárhol a világon”

– mondta Chani Goldberg, a Chabad on Call igazgatója.

Az egységcsomagban szédertál, a hozzá tartozó szimbolikus ételek, macesz, szőlőlé és egy művészi kivitelű hágádá található, továbbá egy társasjáték, hogy minden korosztály számára szórakoztató és tanulságos legyen a szertartás.

„Tavaly már osztottam ki ilyen egységcsomagokat. Az emberek nagyra értékelték ezt a lehetőséget és annak is örültek, hogy házhoz szállítjuk a dobozokat. A szép hozzávalókat látva motiváltnak érezték magukat, hogy végigcsinálják a széder minden egyes lépését”

– mondta Mendy Zwiebel rabbi, a kaliforniai Chicóban működő Chábád-központ vezetője.

„Volt, aki azt mondta, hogy eredetileg nem is akarta megtartani az ünnepet vagy szerette volna, de úgy érezte, hogy nem képes rá egyedül. A dobozt tartalmát látva azonban mindannyian meggondolták magukat”

– tette hozzá.

„A Rebbe azzal a feladattal bízott meg minket, hogy minden egyes zsidó számára tegyük lehetővé a peszáchi előírások megtartását. Ezek az egységcsomagok azok számára is elérhetővé teszik ezt a célt, akik egyedül kénytelenek tölteni az ünnepet”

– mondta Mendy Kotlarsky rabbi, a brooklyni Chábád-központ küldötteket segítő osztályának igazgatója.

Az EMIH is készült ajándék maceszcsomaggal, melyet itt rendelhet meg.

 

Pészah 5783

Régen, mikor még állt a jeruzsálemi Szentély, minden zsidónak kötelessége volt pészahi áldozatot bemutatni, az áldozati bárányokat egy-egy család fogyasztotta el pészah estéjén.

 

 

Megszakítás