A magyar zsidóság deportálásának hetvenedik évfordulója alkalmából rengeteg programmal készül az állam a 2014-es Holokauszt Emlékévre. „Számos eseményről beszélünk, mind Magyarországon, mind külföldön, melyek az egész évet lefedik majd”- hangsúlyozta Samuel Pisar holokausztoktatásért felelős különmegbízott, az UNESCO jószolgálati nagykövete hétfőn Budapesten, Lázár Jánossal, a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság elnökével folytatott megbeszélés után.

A magyar kormány kitüntetésnek tartja, hogy az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete fővédnökséget vállalt a 2014-ben megrendezendő magyarországi holokauszt-emlékév felett – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón a magyarok nagy barátjaként mutatta be Samuel Pisart, aki a Solti György tisztelőjeként érkezett Budapestre. Mint az államtitkár elmondta, Pisar emlékezni jött Budapestre, s ennek egy együttműködés lett az eredménye.

„Az egyik ok, amiért itt vagyok, a Solti Györgyről elnevezett terem felavatása volt a Zeneakadémián, ahol a magyar kormány vendégeként vettem részt feleségemmel, Judittal, aki magyar felmenőkkel rendelkezik – mondta Samuel Pisar, aki úgy fogalmazott, Solti csodálatos nyitánya volt a mai megbeszélésnek, ahol Magyarország 2014-es szerepvállalásáról tárgyaltak.

Lázár János elmondta, olyan emlékévet igyekeznek szervezni, ami a főhajtás és az emlékezés mellett a jövőről is szól. „A Józsefvárosi pályaudvaron Oktatási Emlékközpontot hozunk létre, és jövőre kiemelt jelentősége lesz az iskolákban is a megemlékezéseknek, rendkívül fontos, hogy a fiatalok megismerjék a múltat” – fogalmazott az államtitkár.

Újságírói kérdésre az államtitkár elmondta, 5 millió eurót biztosít a magyar kormány, hogy ne csak állami rendezvényeken emlékezzünk a 70 évvel ezelőtt történtekre, hanem a civil szervezetek is tarthassanak holokauszt-megemlékezéseket.

Nemrégiben jelent meg Pisar, Vér és a remény című, saját emlékeit és benyomásait tartalmazó könyve. „Tizenévesen olyan mészárlásnak voltam közvetlen tanúja, melyet azóta sem tudok kitörölni az emlékezetemből” – mondta az UNESCO jószolgálati nagykövete. Az előszóban a fiatal magyar generációnak ajánlja művét, mint mondta, „abban a reményben, hogy elkötelezettek maradnak a demokrácia és a tolerancia iránt és követik nemzeti és nemzetközi szinten is”.

OrientPress Hírügynökség
Kép: MTI

Megszakítás