Sopron zsidó közösségének történetét és a holokauszt idején való meghurcoltatását összegző kiállítás nyílik május 29.-én csütörtökön a soproni Ó- és Új-Zsinagógában, a város műemlék-felügyeletének, a soproni levéltárnak, és a helyi hitközségnek a szervezésében.

Sopronban 1944-ig 77 ingatlan volt zsidók tulajdona a soproni belvárost körülölelő főutcán, de a teljes szám a városban a 200-at is elérte, ehhez még 150 üzlet társult.

A kiállítás nagyobb része az idegenforgalmi szezonban lesz látogatható, és az eddig üresen álló Új-Zsinagógában kap helyet, például az 1640 mártírra és a maroknyi túlélőre emlékeztető tablók, míg az Ó-Zsinagógában a közösség történetét, ismert tagjainak egy-egy személyes tárgyát mutatják be. Például Pollák Miksa irodalmár és rabbi feljegyzéseit vagy a soproni múzeum élére kinevezett Csatkai Endre munkaszolgálatos táskáját és csajkáját.

A tervek szerint október végéig nyitva tartó kiállítás rendezői számos olyan emléket fellelek, amely eddig a városban lappangott, de a nagyközönség elé nem került.    A vészkorszak történéseit egykori dokumentumok, fényképek, valamint holokauszt túlélők és szemtanúk visszaemlékezései alapján eleveníti fel a tárlat, amely egy ötállomásos észak-amerikai bemutatkozási lehetőséget is kapott.

Megszakítás