Tegnap délután tartották a három vallásos fiatal temetését Izraelben. Mint ismeretes, június 12-én Hebrontól északra három fiút elraboltak. Az egész világ együtt imádkozott megmenekülésükért, mígnem hétfőn délután az izraeli biztonsági erők megtalálták holttestüket.

Az Átid egy tagja, M.T., aki jelenleg immár egy hete Izraelben tartózkodik, mivel a nyáron ő is egy Jesivában tanul, egy helybeli barátja javaslatára elment a szertartásra.

  • A temetést Modi’in városban tartották, amely Jeruzsálemtől mintegy 50 kilométerre található. A városban vallásos és nem vallásos emberek laknak vegyesen, itt lakott a három fiatal is. –felelte a zsido.com kérdésére M.T.
  • Hányan voltak a temetésen?
  • Több mint húszezren. Eljöttek idősek, fiatalok, vallásos emberek, nem vallásosak, chászidok, mindenki, aki tehette. Olyan sokan voltak, hogy az érkező kocsik még az autópályán is parkoltak, legalább 5 kilométer hosszan. Onnan kellett a temetőig gyalog elmenni, már amennyire meg lehetett a tömegben közelíteni. A mentők végig jelen voltak, sokan rosszul lettek a melegben, őket ellátták, illetve folyamatosan vizet osztogattak.
  • Milyen beszédek hangzottak el?
  • A beszédeket távolabbról már nem lehetett hallani, de a rádió közvetítette őket, és néhány autóban felerősítették a hangszórót, így néha lehetett valamit hallani. Ahol én álltam, csak egyszer sikerül néhány szót a miniszterelnök beszédéből elkapni.
  • Mi volt a tömegben az esemény visszhangja?
  • Tudni kell, hogy a vallásos fiatalok szeretnek autóstoppal közlekedni. Izraelben ezért igen szigorú biztonsági rendszabályok, illetve ajánlások vannak arra vonatkozóan, hogy hol, hogyan lehet stoppolni, hol nem ajánlatos. A három fiatal sajnos a lehető legveszélyesebb zónában stoppolt, és még azon belül is egy palesztin rendszámú autóba szálltak be. Sajnos Izraelben az állandó veszélyhelyzet elnyomja az emberekben az óvatosságot, mutatja ezt az is, hogy még a temetésre is nagyon sokan autóstoppal érkeztek.
Megszakítás