A Tel Aviv-i Egyetem kutatói szerint az eszközt a jövőben robbanóanyagok, gyógyszerek és betegségek azonosítására lehetne használni.

Eredményüket „technológiai-biológiai áttörésként” jellemzik – ez az első alkalom, hogy egy robot biológiai érzékelő segítségével képes „szaglászni”.

A biológiai szenzor — amely a sivatagi sáska szagérzékelő csápja —  elektromos jeleket küld a közeli szagok jelenlétére adott válaszként, amelyeket a robot képes érzékelni és értelmezni.

„Az ember alkotta technológiák még mindig nem vehetik fel a versenyt a több millió éves evolúcióval. Az egyik terület, ahol különösen le vagyunk maradva az állatvilághoz képest, az a szaglás érzékelése”

– mondta a kutatást többek között vezető Dr. Ben Maoz és Prof. Amir Ayali.

„Erre példa lehet a repülőtéren, ahol egy dollármilliókba kerülő magnetométeren megyünk keresztül, amely képes felismerni, hogy van-e nálunk fémeszköz. De amikor azt akarják ellenőrizni, hogy egy utas nem csempész-e drogot, akkor behoznak egy kutyát, hogy kiszagolja. Az állatvilágban a rovarok a legjobbak az érzékszervi jelek vételében és feldolgozásában.”

A tanulmány eredményeit a tekintélyes Biosensor and Bioelectronics című folyóiratban publikálták.

 

A scientific first: A robot able to “smell” using a biological sensor

A new technological development by Tel Aviv University has made it possible for a robot to smell using a biological sensor. The sensor sends electrical signals as a response to the presence of a nearby odor, which the robot can detect and interpret.

 

Prof. Yossi Yovel, a kutatás másik vezetője elmondta:

„A biológiai érzékelőt csatlakoztattuk, és hagytuk, hogy különböző szagokat szagoljon, miközben mértük az egyes szagok által kiváltott elektromos aktivitást. Ezután a második lépésben gépi tanulást használtunk, hogy létrehozzunk egy „könyvtárat” a szagokból. A tanulmányban 8 szagot, például a muskátlit, a citromot és a marcipánt tudtuk úgy jellemezni, hogy tudtuk, mikor jelenik meg a citrom vagy a marcipán illata”.

Fotó: Ante Gudelj on Unsplash

 

Izraeli kutatók biológiai érzékszervvel láttak el egy robotot

A sáska hallószerve teszi lehetővé, hogy a robot meghallja a parancsokat. „Amikor a kutatók egyet tapsolnak, a sáska hallószerve meghallja a hangot, és a robot előrefelé mozdul. Amikor pedig kétszer tapsolnak, a robot megindul hátrafelé.” – mondta a Tel-Avivi Egyetem illetékese. Az egyetem interdiszciplináris csapatának tagjai – a biológiát és a technológiát összekötve – egy … Olvass tovább