A sáska hallószerve teszi lehetővé, hogy a robot meghallja a parancsokat.

„Amikor a kutatók egyet tapsolnak, a sáska hallószerve meghallja a hangot, és a robot előrefelé mozdul. Amikor pedig kétszer tapsolnak, a robot megindul hátrafelé.” – mondta a Tel-Avivi Egyetem illetékese. Az egyetem interdiszciplináris csapatának tagjai – a biológiát és a technológiát összekötve – egy halott sáska különleges technikával életben tartott hallószervét helyezték el egy robotban.

A kutatók célja részben az volt, hogy megmutassák a biológiai és a technikai rendszer összekapcsolásának előnyeit, részben pedig az, hogy a gyakorlatban alkalmazzák ezt a különleges és úttörő jelentőségű módszert. „A csapat azért választotta a hallást, mert azt könnyedén össze tudjuk hasonlítani a már létező technológiákkal, ellentétben például a szaglással, ahol a kihívás sokkal nagyobb.” – mondta dr. Ben M. Maoz, a kutatócsoport egyik tagja. A kísérletben a robot elektronikus mikrofonját cserélték le a sáska hallószervére, amely felfogja a hanghullámokat. Ehhez természetesen először olyan robotot kellett építeniük, mely képes arra, hogy reagáljon a környezetből érkező jelekre. További kihívást jelentett a halott sáska hallószervének életben tartása, hogy az használható maradjon. Miután további kisebb nehézségekkel is megküzdöttek, szerkezetük készen állt.

Maoz azt is elmagyarázta, hogy a biológiai rendszerek általában jóval érzékenyebbek és energiafelhasználásuk is jóval kedvezőbb, mint az elektronikus rendszereké: „Nagyon picik és ezért gazdaságosak és hatékonyak. Összehasonlításképpen azt mondhatjuk, hogy egy laptop óránként 100 wattot fogyaszt, az emberi agy pedig naponta húsz wattot. A természet sokkal inkább előrehaladott, mint a mi technikánk, s ezt ki kell használnunk.”

A kutató azt is elmondta, hogy a most alkalmazott technológia alapján bármilyen más érzéket is a robothoz kapcsolhatnak, például a szaglást, a látást vagy az érintést: „Néhány állat például elképesztő tehetséggel képes robbanószereket, vagy drogokat kiszagolni. Egy biológiai orral rendelkező robot segíthetne emberi életek megőrzésében és abban is, hogy úgy azonosítsunk bűnözőket, ahogyan az ma még nem lehetséges. Vannak állatok, melyek tudják, hogyan ismerjenek fel betegségeket, mások pedig a földrengést érzékelik előre. A határ a csillagos ég” – mondta a kutató.

zsido.com

Forrás: israelnewsstand