Gyógyítás határok nélkül.

Korábban beszámoltunk róla, hogy több tízezer szír menekült táborozott le az izraeli határ közelében, miután elmenekültek otthonaikból a szír kormánycsapatok és az orosz hadsereg bombázása miatt. Izrael nem nyitja meg határait, de – az elmúlt évekhez hasonlóan – humanitárius segítséget nyújt a szenvedőknek.

Az alábbi történet egy súlyosan megsérült szír kislány sorsát mutatja be, akinek megmentésében közvetve egy éppen a Golán-fennsíkon bát micvát ünneplő amerikai zsidó család is szerepet játszott. A kulcsszereplő, Jicchák Kreiss, a Tel Hásomer kórház professzora is éppen a Golánra tartott, hogy részt vegyen az ünnepségen, amikor a hadseregből hívták, és értesítették, hogy egy tíz év körüli szír kislányon próbálnak segíteni, aki az Ásszádhoz hű erők légitámadása közben szenvedett életveszélyes sérüléseket az ostrom alatt álló, Izraelhez közel fekvő Deraa tartományban. A kislány nővére meghalt a támadásban, öccse megsebesült és egy szíriai kórházba szállították.

Jicchák Kreiss professzor

A kislányt és édesanyját a szír-izraeli határhoz vitték, ahol a Cáhál egészségügyi egysége átvette, és – súlyos állapotára – való tekintettel azonnal megműtötték. Miután stabilizálták az állapotát, helikopterrel a Tel-Aviv melletti Sebá egészségügyi központba szállították.

Kreiss professzor korábban dandártábornokként szolgált a hadseregben, mint a Cáhál sebész főorvosa és személyesen felügyelte a szír határ mellett felállított izraeli katonai kórház kiépítését és működtetését. A kislány evakuálásakor riasztották, és ő a mulatságról azonnal egy közeli katonai repülőtérre vezetett, ahonnan helikopterrel vitték a határra. Kreiss professzor megvizsgálta a kislányt, és útnak indította édesanyjával együtt a kórház felé.

A kórház orvosai már Kreiss professzor utasításai szerint előkészített műtővel várták a sérültet. Számos beavatkozást követően a tíz éves Máleket a gyermek intenzív osztályra vitték, ahol hamarosan magához tért, és elkezdte mozgatni a végtagjait.

Dr. Itáj Peszách, a kórház gyermekosztályának vezetője elmondta, hogy Máleknek jó esélye van a gyógyulásra. „Nagyon sok sérüléstől szenved, különösen a fején és a mellkasán, továbbá égési és vágott sérülései is vannak. Egyelőre még kritikus állapotban van, de bízunk benne, hogy túléli és hosszadalmas terápiát követően esélye lesz a teljes felépülésre”.

Malek édesanyja, aki csupán lányával és a rajtuk lévő ruhákkal érkezett a határra segítséget kérni, nagyon hálás az izraeli orvosoknak és nővéreknek.

„Nagy érzelmi megrázkódtatáson mentem keresztül, ahogy a lányom és az egész család is. Nagyon megható az a törődés, amivel a kórház teljes személyzete mutat felénk. Isten segítségével egyszer visszatérhetünk Daraa-ba, ahol a férjem és a fiam vár ránk.”- mondta az édesanya.

Szír menekültek tartanak az Izrael határ felé

„Nem ez az első eset, hogy a szíriai polgárháború sebesültjein segítünk. Ahogy a dolgok alakulnak a határ közelében, attól tartok, hogy nem is az utolsó. A sors ironikus fintora volt, hogy ez éppen akkor történt, amikor egy bát micvá kislányt ünnepeltünk a Golán-fennsíkon. Remélem hamarosan Malek újjászületését is megünnepelhetjük, miután lábra állt a kórház odaadó kezelésének köszönhetően. Büszkék vagyunk rá, hogy kórházunk nem ismeri a határokat és a béke szigeteként működik ebben a felfordult térségben” – mondta Kreiss professzor.

zsido.com

Forrás: JPost