Éppen tegnap számoltunk be a Jeruzsálemben megnyitott mikve-tanösvényről, mely most, a peszáchot megelőző időszakban, különös jelentőségű. A peszáchi áldozat meghozatalára és elfogyasztására a Szentélybe igyekvő zsidóknak ugyanis spirituális értelemben is meg kellett tisztulniuk, ezért a Jeruzsálembe vezető zarándokutak mentén, illetve a Templom-hegy közelében, elsősorban puha mészkőbe vájt mikvéket építettek a második Szentély időszakában.

Hetiszakaszunk is éppen a tisztasági törvényekkel foglalkozik, kisebb részben a szülés utáni állapottal, nagyobb részben pedig a cáráát nevű betegséggel, mely csak a Szentély idejében létezett, háromféle formában. A Tóra részletesen ismerteti a cáráát jellemzőit és minden egyes esetben tudósít arról is, hogy észlelése esetén hogyan kell eljárni.

A most következő szombat, a már többször emlegetett négy különleges szombat közül a negyedik, a sábát háchodes, vagyis a hónap szombatja, mely a Tóra legelső parancsolatára emlékeztet, mely a kivonulás hónapját nevezi az első hónapnak (így tehát a zsidó újév a hetedik hónap elsején köszönt be). Ez a niszán hónap újholdját közvetlenül megelőző szombat, ami ebben az évben nemcsak megelőzi, hanem egyazon napon vannak, ugyanis ez a szombat ráadásul még újhold (ros chodes) is. Ez a különleges egybeesés – amikor háromféle szakaszt olvasnak fel a Tórából – igen ritkán fordul elő. Ahol van három tóratekercs, ott mind a hármat előveszik, és más-más tekercsből olvassák fel a Tázriá, a sábát háchodes és az újhold szakaszát.

Joel és Saul ezen a héten Heródes király egykori palotájába, a Herodionba kalauzolja a nézőket. Heródes nagy építtető volt, az ő nevéhez fűződik ezen kívül többek között a hevroni Máchpéla-barlang fölé emelt, máig álló épület és a második Szentély felújítása, melyből mára a Siratófalként ismert támfalszakasz maradt ránk. Továbbmenve egy épségben megmaradt, egykor a fővárosba igyekvő zarándokokat szolgáló, kétezer évvel ezelőtt épült mikvét mutatnak be a Hevron és Jeruzsálem közötti ősi országút mellett, a tőlük megszokott, izgalmas és fordulatos stílusban.

A Tázriá hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Tázriá (M.III. 12:1-13:59)

Háftárá: Jechezkel 45:1646:18

Párását háchodes: M.II. 12:1-20

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:00

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 18:21

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

 

A szombat kimenetele Budapesten: 20:08

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 19:38

zsido.com

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás