Ezzel a szóval kezdődik a hetiszakaszunk. Különleges micvát vezet be ez a szó, egy olyan parancsolatot, melyet összesen csak egyetlenegyszer kellett a zsidóknak megtennie. Ez a Hár Grizimen és a Hár Éválon, vagyis két, egymással szemben álló hegyen elmondandó áldás és átok parancsolata, melyet a Ki távo hetiszakaszban még egyszer, részletesen is közöl velünk a Tóra.

Hetiszakaszunk ezen kívül, ahogyan az elmúlt hetekben megszokhattuk, számos, korábban már említett parancsolatot sorakoztat fel, melyek elsősorban a bálványimádás tilalma, valamint az áldozatok témakörét járják körül, és előkerül a vér fogyasztásának tilalma is. A szakasz visszatérő motívuma a majdan felépítendő Szentély. Ezzel kapcsolatban igen figyelemre méltó, hogy bár mindannyian tudjuk, hogy a Szentély Jeruzsálemben állt, és azt is, hogy ez volt az eleve elrendelt helye, szakaszunk mégse nevezi meg a helyszínt. Miért? Az egyik magyarázat szerint azért, nehogy viszálykodás törjön ki amiatt, hogy kinek a területén található a világ legszentebb helye.

Így olvashatjuk szakaszunkban:

… azt a helyet, melyet kiválaszt az Örökkévaló, a ti Istenetek minden törzsetek közül, hogy odahelyezze az ő nevét, az ő székhelyét kéressétek föl, és oda menj el. Vigyétek oda égőáldozataitokat, vágóáldozataitokat, tizedeiteket és kezetek ajándékát, fogadalmaitokat és önkéntes adományaitokat és elsőszülötteit marhátoknak és juhaitoknak. Egyetek ott az Örökkévaló, a ti Istenetek előtt és örüljetek kezetek minden szerzeményének, ti és házaitok, amivel megáldott az Örökkévaló, a te Istened.

A somroni, vagyis szamaritánus hagyomány, mely a zsidó nép tradícióiból kiindulva önálló vallásként működik, a Grizim-hegyet tarja a legszentebb helynek. A somroniak számára ez a magaslat a mai napig szent, ide zarándokolnak és itt mutatják be saját peszách-áldozatukat minden évben.

A Röé hetiszakaszban szerepel azonban a zsidó hagyomány egyik kulcsmondata: „ne tegyél hozzá és ne vegyél el belőle” (M.V. 13:1). A somroni tradíció azonban nem veszi figyelembe azt, hogy a zsidó hagyomány nem csupán az írott, hanem a szóbeli tanból is áll, és ennek alapján ezt a helyet, a majdan felállítandó kőszentély helye a jeruzsálemi Morijá-hegy, melyet Templom-hegynek, Hár hábájitnak (szó szerint: a ház hegye) is neveznek.

Ahogyan azt már megszokhatták tőlük, Joel és Saul ezen a héten sem tétlenkedett, hanem a nyári szünet utolsó napjainak egyikét kihasználva egyenesen a Templom-hegyre ment fel. Így követőik egészen különleges helyszínről láthatnak közvetítést (a hegynek természetesen csak arról a részéről, ahova a zsidó jog engedélyezi a belépést). Tartsanak velük, nézzék meg a helyet, ahol  már és még nem áll a Szentély, de bízunk abban, hogy hamarosan eljön a megváltás, és a következő ünnepi áldozatot már a felépült Szentélyben mutathatjuk be.

A Reé hetiszakaszról szóló kisfilmet:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Röé (M.V. 11:26-16:17)

Háftárá: Jesájá 54:41-55:5

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:10

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 18:26

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

A szombat kimenetele Budapesten: 20:15

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 19:43

zsido.com