Amikor arról beszélünk, hogy a tórai parancsolatokat három csoportba sorolhatók aszerint, hogy az ember természetes morális érzéke folytán is kitalálhatóak-e (mispátim), magunktól nem jöttünk volna rá, de a tórai magyarázat nyomán érthetővé válnak (édot), vagy megmagyarázhatatlanok, és pusztán azért tartjuk be őket, mert az Örökkévaló így rendelkezett (chukim). Ez utóbbi parancsolattípus klasszikus példája a hetiszakaszunkban, a Chukátban olvasható vörös tehén parancsolata.

Saul és Joel korábban, a niszán hónap újholdját megelőző szombattal, melyet sábát párának is neveznek (a tehén szombatja), kapcsolatban beszélt e törvényről, és bemutatta a nézőknek azt a helyet, ahol a vörös tehenet a Szentély idejében levágták, hogy hamujából tisztító vizet készítsenek. Ezért most a hetiszakasz egyéb témáival foglalkoznak. Először is felelevenítik azokat a drámai pillanatokat, amikor Mózes nővére, Mirjám halálát követően eltűnt a zsidó népet a pusztában mindenhova követő kút (beer Mirjám), és a nép vizet követelt. Mózes a botjával a sziklára csapva vizet fakasztott a kőből, ám e tettéért szörnyű büntetést kapott: nem vonulhatott be népe élén az Ígéret Földjére. Bölcseink többféle magyarázatot kínálnak arra vonatkozóan, hogy miért kellett így bűnhődnie a zsidó nép legnagyobb vezetőjének. A kisfilmben három középkori tóramagyarázó lép a nézők elé, és mondja el álláspontját a kérdésben.

Megismerkedhetnek továbbá a hetiszakasz egy másik fontos témakörével, ami nem más, mint a rézkígyó parancsolata. Hogy került sor a rézkígyó felállítására, nem volt-e bálványimádás a hozzá kapcsolódó szertartás, és mi lett végül a kígyó sorsa? Kiderül Joel és Saul legújabb filmjéből, melyben a Chukát hetiszakaszról mesélnek.

A Chukát hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Chukát (19:1-22:1)

Háftárá: Bírák 11:1-33

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:21

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 19:07

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

A szombat kimenetele Budapesten: 21:39

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 20:28

zsido.com