Az Ékev hetiszakaszban folytatódik Mózes összefoglaló beszéde, melyet a néphez intézett. A szöveg részben felidézi a sivatagi eseményeket, és azokat a pontokat, ahol a zsidó nép, vagy annak egy része vétett az Örökkévaló parancsolatai ellen, de beszél arról is, hogy Isten megbocsátja a bűnöket. Emellett különféle parancsolatokról hallunk. Míg az előző héten a Váetchánán hetiszakaszban a Smá ima első, ebben a részben ugyanennek az imádságnak a második szakaszát olvashatjuk. Egyéb, szélesebb körben ismert parancsolatok és források is ebből a fejezetből erednek. Megismerhetjük  például Izrael Földjének hét különleges termését is:

Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba…, oly országba, hol búza, árpa, szőlő, füge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és méz van… (M.V. 8:7-8)

Majd e mondat folytatásaként az étkezés után mondandó áldásra is utalást találunk:

És midőn eszel és jóllaksz, áldd az Örökkévalót, a te Istenedet ama jó országért, melyet neked adott. (M.V. 8:10)

Bölcseink magyarázata szerint innen vezethető le, hogy amikor az ember eleget evett, köszönetet kell mondania az Örökkévalónak.

Joel és Saul a 13. születésnapja már csak szűk egy hónapnyira van. Ezért az előző héten egy ünnepség keretében megkapták életük első tfilinjét, és egészen a bár micvájukig van idejük arra, hogy pontosan begyakorolják a felvétel helyes módját. Mivel ezen a héten, ahogy fent említettük, a hetiszakasz szövegben szerepel a Smá Jiszráel ima második része, melyben – a Tórában negyedszer és utoljára – szerepel a tfilin parancsolata, az újdonsült tfilin-tulajdonosok bemutatják ennek a különleges micvának néhány aspektusát.

A fiúk ezúttal egyaránt beszélnek földön, vízen és levegőben, mivel akárhol is vagyunk, akármit is csinálunk, a Tóra parancsolatai egyaránt vonatkoznak ránk, még akkor is, ha utazunk valahova, vagy nyaralunk valahol. Ahogyan a hetiszakasz több pontján is előfordul, többféle megfogalmazásban:

És lesz jutalmául annak, hogy hallgattok a rendeletekre, megőrzitek, hogy megtegyétek azokat, megőrzi neked az Örökkévaló, a te Istened a szövetséget és a szeretetet, melyről megesküdött őseidnek… Minden parancsolatot, melyet én ma parancsolok neked, őrizzetek meg, hogy megtegyétek, hogy éljetek, sokasodjatok, bemenjetek és elfoglaljátok az országot, melyről megesküdött az Örökkévaló őseiteknek.

És ez hozza majd el a végső megváltást.

Az Ékev hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Ékev (M.V. 7:12-11:25)

Háftárá: Jesájá 49:14-51:3

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:24

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 18:34

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

A szombat kimenetele Budapesten: 20:30

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 19:52