„És leszel, példázattá … mind a népek között” – olvastuk pár héttel ezelőtt a tórai heti szakaszban (5Mózes 28:37.). Az idézet egyszerű jelentése a kommentárok szerint arra vonatkozik, hogy a zsidó nép szenvedéseit példázatként fogják használni a világ népei, amikor borzalmakra akarnak példát adni. Más értelemben talán azt is jelentheti ez a mondat, hogy a zsidó vallás szokásait, hagyományait mások is utánozni fogják.

Salamon templomában, Jeruzsálemben nem-zsidók is hoztak áldozatokat. Ez tényszerűen így volt. Az azonban már felettébb meglepő – és talán a fenti idézettre utal -, hogy a jeruzsálemi Szentély utánzata a minap felépült Sao Paulóban. Idén nyáron ott nyitották meg a pünkösdi irányzatú „Isten Királysága Egyetemes Egyház” hatalmas templomát, amely kívülről és belülről egyaránt hasonlít a jeruzsálemi Szentélyre.

A mintegy kétszázmilliós Brazíliáról az a kép él, hogy a népesség római katolikus vallású. Noha az ország lakosságának majdnem kétharmada valóban katolikus, de a protestáns, főleg a pünkösdi és a többi evangelizáló egyházaknak is egyre több a híve.

Az „Isten Királysága Egyetemes Egyház” az egyik legnagyobb ilyen irányzat. Az 1977-ben alapított egyház vezetője Edir Macedo üzletember, számos rádióállomás és Brazília második legnagyobb televízió hálózatának tulajdonosa, aki a Forbes listája szerint az ország 55-ik leggazdagabb embere. Saját szavai szerint őt nem helyes Brazília leggazdagabb lelkipásztorának nevezni, hiszen ő a világ leggazdagabb lelkipásztora.

Az egyháznak jelenleg több mint tízmillió híve van Brazíliában és a világon.

Az új templom, amelynek hossza 126 méter, szélessége 104 méter és magassága 55 méter, messziről láthatóan kimagaslik Sao Paulo Barras negyedéből. A templom tervezői előtt az a cél lebegett, hogy a jeruzsálemi Szentélyre lehetőleg minél jobban hasonlító épületet emeljenek. A komplexum felépítése 300 millió dollárba került, összesen 74 ezer négyzetméter alapterületű, és a templomon kívül 1300 gyereket befogadni képes osztálytermeket is tartalmaz. A 2014. július 31-én tartott megnyitón sok ezer ember vett részt, köztük papok, püspökök, valamint Brazília elnök asszonya, Dilma Rousseff is.

Az „Isten Királysága Egyetemes Egyház” felfogása szerint minden kereszténynek tiszteletben kell tartania a zsidókat. Ezért a zsidósággal és Izraellel nagyon szoros a kapcsolatuk. A templomot menórák, kőtáblák és más zsidó jelképek díszítik. A kőtáblákat a bibliai leírás alapján rekonstruált frigyládában szállítják a hívek, a szentélyben szolgáló levitákat utánzó viseletben. Az oltáron levő tizenkét kő Izrael tizenkét törzsét jelképezi. Az istentisztelet portugál, angol és héber nyelven folyik. Idén nyáron a „Szilárd Szikla” hadműveletek idején tömeges imát mondtak Izraelért.

Maimonidesz, a Messiásról szóló törvényekben egyértelművé teszi, miért nem fogadja el a judaizmus a kereszténység és az iszlám tanítását. Miért adta azonban Isten, hogy ezek a tanítások elterjedjenek? – teszi fel a kérdést: „Mindezek a dolgok.. a világ tökéletesítéséhez vezető utat készítik elő és a világot tökéletesítik, [a világ népeit arra késztetve,] hogy együtt szolgálják az Örökkévalót… Hogyan teszik ezt? Mivel az egész világ már tele van a Messiás, a Tóra és a micvák emlegetésével. Ezek a témák eljutottak még a világ legtávolabbi sarkaira is, még az akaratos nemzetekhez is, és még ők is ezekről a dolgokról és a Tóra parancsolatairól beszélnek.” És amikor majd valóban eljön a Messiás, felismerik, hogy mi mindenben tévedtek, de legalább a fogalmak nem lesznek ismeretlenek előttük. – Adja meg a választ, több mint 800 évvel ezelőtt (Királyok törvényei 11:4.) .

 

 

 

 

Megszakítás