A vallásos amerikai zsidók egyik nagy hőse sokáig Sandy Koufax baseballjátékos volt, aki 1965-ben egy jom kipurkor rendezett mérkőzésen való részvételét mondta le, mert nem volt hajlandó a szent napon pályára lépni. Most a sportág egyik új csillaga, Elie Kligman még ennél is tovább ment, amikor belőle vált a világ első szombattartó és csak kóser ételeket fogyasztó profi baseball játékosa.

„Mindig is az volt a vágyam, hogy az első osztályban játszhassam. Mást nem is akartam, csak baseballozni”  – mondta a Las Vegasban élő Elie, aki dobó- és védőjátékosként egyaránt kiválóan teljesít.

A 18 éves játékos egész élete a baseball körül forog. Tagja volt a gimnáziumi csapatnak és Nevada államban ő vált az egyik legmagasabbra értékelt játékossá. Nem véletlen, hogy az első osztályú csapatok is felfigyeltek tehetségére. A siker érdekében azonban nem hajlandó kompromisszumokat kötni zsidóságával kapcsolatban. Elie soha sem játszik szombaton, minden nap háromszor imádkozik és szigorúan tartja az étkezési előírásokat is.

„El tudom magamban különíteni a dolgokat. Van, amit a zsidóságért teszek és van, amit a baseballért. Amint péntek este lemegy a nap, nem is kérdés a számomra, hogy onnantól kezdve sábátot tartok. Ha büszke zsidó vagy és kijelented, hogy péntek este vagy szombaton nem lépsz pályára, az tiszteletet vált ki az emberekből. Sőt, sokan érdeklődni kezdenek, hogy mit is csinálok szombatonként és milyen ételeket ehetek.” – mondta Elie.

A menedzseri és edzői feladatokat Marc Kligman, Elie édesapja látja el, aki ügyvédként és sportügynökként dolgozik és egyengeti két fia, Elie és Ari karrierjét. „Sok segítséget kaptunk az évek folyamén. Az emberek kedvesek és segítőkészek voltak mindig. A gimnáziumi vezetőedző például odafigyelt arra, hogy ne szervezzen meccseket szombatra”.

Olyan azonban sokszor előfordult, hogy a szombat kimenetele után a Kligman fiúk futólépésben hagyták el otthonukat, hogy elérjék a szombat esti meccset. Hasonló okból sok szombatot kellett szállodában tölteniük.

A Kligman család egyébként a summerlini Chábád tagja és a közösség sok segítséget nyújtott a számukra az évek során. Bárhová is utaztak egy meccs miatt, tudták, hogy a helyi Chábád küldött mindenben a segítségükre lesz.

„A Chábád közösségekben mindig otthon érezzük magunkat. Elég sokat megismertünk közülük a sporttal járó állandó utazás miatt” – mondta Elie.

“Fantasztikus látni, ahogy Elie képes egyensúlyt teremteni a tórahű életmód és a baseball között. Ha ez mégis akadályba ütközik, mindig a zsidóság élvez elsőbbséget nála” – mondta Shea Harlig rabbi, a Dél-Nevadai Chábád igazgatója.

Elie és Ari a rendszeres tóratanulásra is szakít időt. Ebben az egykor a Pesti Jesivában egy évet eltöltő Chaim Ozer Metal rabbi van a segítségükre, aki a Summerlinben működő Chábád-központ ifjúsági igazgatójaként dolgozik.

Elie jelenleg főiskolára készül és reméli, hogy bekerül az első osztályú csapatba. „Sokan kérdezik, hogy mi lesz majd a főiskolán. A válaszom mindig az, hogy ott sem fogok szombaton pályára lépni. A sábát Istené és ezen nem vagyok hajlandó változtatni”.

zsido.com

Forrás: crownheights.info