Rabbi a Sziget fesztiválon! Szokatlan látvány, mégsem kelt feltűnést, hiszen a szigetlakók tíz év alatt megszokhatták már. A visszatérő szigetelők ugyanis immár egy évtizede megtalálhatják itt  a „Kérdezd a rabbit 10 forintért” programot, mely a magyar, és az utóbbi években egyre több külföldi fiatal számára is, betekintést enged a zsidó kultúra, vallás és misztika világába. 

Az EMIH – a Civil Szigeten elért sikerein felbuzdulva – idén egy új meglepetéssel, az RFID technológiával színesbíti programját. Ez a rendszer, bár már jelen van az emberek mindennapjaiban, ám széleskörű felhasználása még kevéssé elterjedt. Ráadásul a szervezők az RFID szerkezetet egy kulcstartóba helyezték bele, amit a Facebookon való regisztráció után kaptak meg a szigetlakók. Segítségével a felhasználó beléphet a „Kérdezd a rabbit” világába:  A szerkezet ugyanis azonosítja használóját a rendszerben, aki ezzel válaszolhat a napi kvíz kérdésekre, és értékes ajándékokat nyerhet. Be is jelentkezhet vele a rabbihoz, ha valamilyen kényes kérdésére szeretne választ kapni. 

A nem zsidó emberek életükben ritkán, vagy akár sosem találkoznak rabbival, pedig sok mindent hallanak a zsidóságról és a zsidó vallásról. Bizonyára sok kérdés merül fel bennük, amelyeket a rabbinak tabuk nélkül feltehetnek. Megkérdezetik például, miért viselnek a zsidók kipát. De tehetnek fel akár ennél intimebb kérdéseket is, mint például a kóser szex három titkát, vagy akár filozófikusabbat, mint hogy „Mi az élet értelme?”. A látogatók emellett a zsidó misztika, a kabbala rejtelmeibe is belekóstolhatnak.

A Hitközség a mindennapok és az ünnepek során is rengeteg fiatalnak és idősebb embereknek szóló programokat szervez, jelen van a felnőtt- és gyermekoktatás területén. Nagy port kavart a közelmúltban az Identitás kampány, amellyel arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar hazafiság és a zsidó identitás nem kizárja, hanem erősbíti egymást. A kampány sikere azt bizonyította, hogy az EMIH kis erő ráfordításával is sok embert meg tud szólítani, vallásra és korra való tekintet nélkül. Üzenete a XXI. század magyar zsidó reneszánszával összhangban egy olyan generációt céloz meg, mely képes és kész a hagyományos zsidó értékeket egyesíteni a modern világgal, annak nyitottságával és dinamizmusával. Ennek az üzenetnek pedig mi sem lehet jobb médiuma,  mint a Sziget fesztiválon immár 10 éve jelenlévő rabbi, akit tíz forintért bárki, szinte bármiről megkérdezhet.

Megszakítás