Két évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy a szibériai Tomszk különleges fazsinagógája visszakerült a helyi, mintegy ezer főt számláló hitközség kezébe. Az épületet a XIX. század végén emelték a kantonisták, ezért a környéken Katona zsinagógaként emlegették.

A kantonisták a cári hadseregbe még gyerekként besorozott katonák voltak. A zsidó közösségeknek minden ezer főre tíz gyermeket kellett a cári hadsereg rendelkezésére bocsátania a XIX. század középső évtizedeiben. Közülük rengetegen életüket vesztették, mások engedtek a rájuk nehezedő nyomásnak, és kikeresztelkedtek. Azok, akik túlélték a kiképzést és az ezt követő húszéves szolgálatot is, különböző helyeken telepedhettek le, többek között a Szibéria belsejében fekvő Tomszkban. A fazsinagógát azok a leszerelt kantonisták emelték 1906-ban, aki megőrizték őseik hitét.

Ennek a zsinagógának a története szorosan összefonódik Hercl Jankel Cam alakjával, aki a Birodalmi Hadsereg hivatásos katonája volt, és egyike annak a maroknyi (valószínűleg mindössze kilenc) zsidónak, akik a XIX. századi Oroszországban tiszti rangot értek el. Miután századosi ranggal nyugdíjba vonult, Cám aktívan részt vett a helyi zsidó közösség életében, melyet nemcsak jelenlétével, hanem pénzadományokkal és egyéb támogatásokkal segített. Azt mondják, az ő közbenjárására és adományának köszönhetően vált lehetővé a zsinagóga telkének megvásárlása. A helyiek úgy tudják, hogy a Nyolcadik Tomszki Gyalogosezred katonái aktívan részt vettek a zsinagóga szerkezetének felépítésében.

A Katona zsinagóga nemcsak hatalmas történelmi értékkel bír, hanem szinte egyedülálló jelenséget képvisel: egyike ugyanis a mai Oroszországban létező összesen öt, teljesen fából készült zsinagógának. Egy 1906-os tűzvész következtében az épület megrongálódott, ekkor az újjáépítés keretében megnagyobbították és magasabbra is építették. Ekkor építették rá a három kupolát is, valamint ekkor készültek azok a finoman megmunkált fafaragások, melyek a bejáratokat, az ajtófélfákat és az ablakkereteket díszítik. A mintákat a zsidó jelképek közül választották: tóratekercsek, Dávid-csillagok és szőlőfürtök egyaránt megjelennek közöttük.

A Szovjetunió-beli zsinagógákhoz hasonlóan ezt az épületet is más célokra használták, végül 2018 elején került vissza a zsidó közösség tulajdonába. Jelenleg állami támogatással készülnek renoválni a különleges épületet, ehhez kiírták a pályázatot, melynek beadására még néhány nap áll az érdeklődők rendelkezésére.

zsido.com

Forrás: crownheights.info