Rabbik mondtak köszönetet a pittsburghi merényletben megsérült járőrnek.

Dan Mead rendőrjárőr október 27-én reggel a szokásos napi rutinja szerint munkába indult, és a szolgálatot megkezdte Pittsburgh utcáin. Néhány órával később azonban egy tragikus lövöldözés közepén találta magát. „Fegyveres támadás!” – kapta az információt rádióján keresztül. Mead és társa érkezett elsőként a Tree of Life zsinagógához. Mindketten előrántották és kibiztosították fegyverüket, és habozás nélkül elindultak az épület felé. Ahogy a bejárathoz értek, szembetalálták magukat a támadóval, aki – fegyverét rájuk szegezve – tüzet nyitott. Mead a karjába kapott egy golyót.

A nyomozás során kiderült, hogy a rendőr valószínűleg sok ember életét mentette meg, mert a gyilkos éppen a fegyverekkel és lőszerrel megpakolt autójához akart visszatérni, hogy talán újabb helyszínen folytassa a mészárlást. A környéken számtalan zsidó intézmény működik, így nem kellett volna sokat keresgélnie. Mivel azonban meglátta a kiérkező rendőröket, inkább a zsinagóga épületében keresett menedéket és elbarikádozta magát. Végül kommandósok ejtették foglyul.

Mead rendőrt a városi presbiteriánus kórházba szállították. Ott látogatta meg Yisroel Rosenfeld rabbi a pittsburghi Chábád-központ igazgatója és fia, Henoch Rosenfeld rabbi. „Ez az ember a zsidóknak szánt golyót fogta fel a saját testével. Visszautasítja, hogy hősnek nevezzék, és azt mondja, hogy csak a munkáját végezte. Pedig egyértelmű, hogy valójában egy hős” – mondta Rosenfeld rabbi. „Pittsburgh zsidó közössége és az egész világ hálával tartozik neki” – tette hozzá.

A két rabbi egy helyi zsidó iskola második osztályos tanulóinak leveleit hozta el a megsebesült rendőrnek. „Kedves rendőr bácsi! Köszönöm, hogy megmentetted az életemet!” – írta egyikük.

A rabbikat a rendőrt kezelő orvos, a városi zsidó közösség tagja, Dr. Mylynda Massart hívta meg, aki egyaránt jó barátságot ápol Meaddel és Rosenfeld rabbival is.

„Meghívtuk Mead rendőrt, hogy felépülése után látogasson el az iskolánkba, ahol hősnek kijáró tisztelettel szeretnénk fogadni. Örömünkre szolgál, hogy elfogadta meghívásunkat” – mondta a rabbi.

zsido.com

Forrás: Crownheights.com

Megszakítás