Az orosz főrabbi szerint Európa már nem a régi.

Sosem gyűlt még össze annyi zsidó a Monacói Hercegség területén, mint múlt héten, amikor az orosz főrabbi, Berel Lazar vezetésével ezernél is több fiatal érkezett a kicsiny városállamba. A Chábád mozgalom rabbijaként Lazar egyben az Eurostart programnak is vezetője, melynek köszönhetően 2012 óta évente több száz zsidó fiatal látogat el különböző nyugat- és kelet-európai országokba a zsidóság nemzetközi kapcsolatainak fenntartása céljával.

A mindössze pár száz fős zsidó közösségnek otthont adó Monacóra idén azért esett a szervezők választása, hogy az Eurostart program fiatal résztvevői láthassák: „ilyen kis közösség is képes nyíltan ünnepelni zsidó identitását”. A beszámolók során Lazar rabbi hangsúlyozta: habár ma a zsidóság Oroszországban szerencsére biztonságban gyakorolhatja vallását, a közösség tagjait sokszor saját hozzáállásuk korlátozza vallásuk felvállalásában – olvasható a Times of Israel cikkében.

„Az orosz zsidók még mindig kellemetlenül érzik magukat, ha kipát viselnek a hétköznapok során, vagy például amikor bemennek egy bankba” – mondta a milánói születésű rabbi, aki 25 éve él Oroszországban.

A főrabbi elmondása szerint a Barcelonában és Milánóban tett látogatásuk is nagy tanulsággal szolgált a résztvevők számára, amikor azt tapasztalták, hogy több zsidó iskolát is fegyveres őrök védelmeznek. „Végigjárjuk a zsidó közösséget és sok baráttal találkozunk, de el kell ismernem, hogy sajnos Európa ma már nem úgy néz ki, mint ahogy emlékeztem rá” – mondta Lazar.

„Sosem képzeltem volna, hogy egyszer katonákkal védett iskolába kell járni, ahol katonai járművek állnak. Ez azt üzeni, hogy célpontok vagytok; és azt jelenti, hogy háborúban állunk. Ezen változtatnunk kell” – hangsúlyozta a rabbi a monacói útról szóló beszámolójában.

zsido.com

Képek forrása: Times of Israel