Volt rendező, egy teljes igazgatói ciklusban dramaturg, majd művészeti vezető. Amikor aztán megismerkedett a feleségével, rájött, hogy a munka mellett elfelejtett élni. Réczei Tamás 2020-ban váltott, a zsidó vallás és a családi múlt kutatása felé fordult, most pedig Schell Judittal létrehozott egy előadást Szerepeink mögött címmel. Interjú.

Létrehoztatok egy előadást Schell Judittal Szerepeink mögött címmel, amelynek március 24-én lesz a bemutatója a Lóvasútban. Úgy tudom, 2020 óta arrébb léptél a színházi munkától. Mi volt ennek az oka?

Réczei Tamás: Egyrészt egy „elhívás” az EMIH részéről, hogy ők nyitottak lennének a közös gondolkodásra velem színházalapításról.

Másrészt, bár ez nem konszenzusos vélemény, szerintem nagyon ritka, hogy egy színház élén, ha aránylag hosszú időt tölt el egyazon vezetés, az ne fáradna el. Én azt gondolom, hogy 2, maximum 3 ötéves ciklus az, amit ambícióval ki lehet tölteni. Utána illene váltani (én 12 év után jöttem el, a harmadik ciklus felénél), de természetesen ki az, aki szívesen megszabadulna egy magas pozíciótól? Például én. Kettő színházvezetőt láttam, aki foglalkozott az utódlásával, Zsámbéki Gábor és Babarczy László, mindenki más az örök-élettel foglalkozik inkább.

 

Új kulturális alapot hoz létre az EMIH

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség, kulturális alapot hoz létre. Az első évében mintegy 31 millió forint értékben ír ki alkotópályázatokat.

 

Az interjú további részét a Kibic Magazinban olvashatják.

 

 

Megszakítás