A rádió

 

Régi igazság az, hogy még a legjobban megértett és átgondolt fogalom sem hasonlítható össze az általunk tapasztalttal. Egy eszme csak akkor válik gyakorlati valóssággá, amikor az elméletet a saját bőrünkön érrezük.

Ahhoz, hogy az „isteni felügyelet folytonosságának” fogalma számunkra reális valósággá váljon, s ne maradjon csupán egy szép gondolat, nem elég mibenlétét felfogni és megérteni, hanem valamilyen módon a saját tapasztalatainkhoz kell kapcsolni.

A rádió vagy a televízió működésének alapja az, hogy az információt hordozó rádióhullámokat a világ bármely pontján fogni lehet, így a Föld egyik pontján történteket másutt is látni és hallani lehet. Ha ennek a funkciónak a rendkívüliségét átgondoljuk, akkor sokkal érthetőbbé válik számunkra bölcseinknek az a tanítása, miszerint: „idézd mindig magad elé… miként magaslik felletted Istened – minden cselekedetedet fürkészi s kutatja, nyomoz a szíved és lelked mélyén, hogy valóban teljes szívből szolgálod-e Őt” (Tánjá 41.). Azáltal, hogy a rádiónak a példájából tanulunk, e ránk osztott kötelesség, sokkal praktikusabbá válik.

Megjelent:

 

Megszakítás