Svédországban két korábbi miniszter valamint számos közéleti személyiség nyílt levében javasolta, hogy Raoul Wallenberg egykori diplomata nevére változtassák a stockholmi Arlanda nemzetközi repülőtér nevét.

Raoul Wallenberg 1912-ben született Lidingöben. Budapesti kiküldetése előtt építészként és üzletemberként dolgozott. A magyar fővárost elfoglaló oroszok 1945-ben kémkedés vádjával elhurcolták, többé nem hallott róla senki. Egyes kutatások szerint 1947. május 17-én egy oroszországi börtönben hunyt el. Magyarország, mellett Izrael, az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália is posztumusz tiszteletbeli állampolgárává avatta az egykori diplomatát, a magyar zsidók tízezrei megmentésének elismeréséül. A javaslatot aláírásukkal támogatták a Svéd Zsidó Közösségek Központi Szervezete és a Svéd Bizottság az Antiszemitizmus Ellen nevű szervezet elnökei is.

A kezdeményezők úgy vélik, ez méltó elismerés lenne, hiszen Raoul Wallenberg a második világháborúban nagyszerű emberi helytállásról tett tanúbizonyságot. A kezdeményezés egyben rámutatna arra is, hogy a mai Európában is milyen fontos az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni fellépés.

Sz. Krisztina

Megszakítás