Szirénák szólaltak meg hétfőn hajnalban a Tel Avivtól északra eső, Sáron és Emek Hefer régióban, ezt követően robbanás rázta meg a környéket. A Gázából kilőtt rakéták miatt a rendőrség elmondása szerint legalább hét személy sérült meg.

Izrael 2014-es ötvennapos gázai háborúja óta nem fordult elő, hogy Tel-Aviv környékét érte volna rakétatámadás. Netanjahu gyalázatos bűnténynek nevezte a rakétatámadást, és kemény izraeli válaszcsapást helyezett kilátásba.

A hadsereg illetékesei vizsgálják, miért nem lépett működésbe a Vaskupola légvédelmi rendszer.

Izrael a palesztinok elleni kemény válaszcsapással fogja megtorolni a Gázai övezetből hétfőn kora reggel indított váratlan rakétatámadást, a helyi média híradásai szerint legfeljebb órák kérdése, hogy ez mikor következik be, az Egyesült Államokban tartózkodó Benjámin Netanjahu miniszterelnök hazaérkezése után vagy már előtte.

A 13-as kereskedelmi tévé szakértői szerint a hadsereg kihívás előtt áll: egyértelmű, hogy kemény választ kell adnia, de lehetőleg úgy, hogy ne sodorja háborúba Izraelt két héttel a parlamenti választások előtt. A híradások szerint várhatóan a légierő hajtja majd végre a válaszcsapásokat.

A tévében megszólaló szakértők azt feltételezik, hogy a palesztin lakosságú Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet vezetői a várható izraeli rakétatámadások elől a föld alatti alagútrendszerbe húzódtak.

A váratlan rakétatámadást többen azzal magyarázzák, hogy vasárnap a Kciot börtönben a Hamász szervezethez tartozó foglyok megkéseltek két börtönőrt. Ezzel bosszulták meg, hogy a börtönhatóságok technológiai eszközökkel újabban megakadályozzák a becsempészett telefonok működését, és ezért megszakadt kapcsolatuk a külvilággal.

Hét sérült, köztük két csecsemő

A hajnali támadást néhány perccel azután hajtották végre, hogy az izraeli hadsereg egy másik rakétaindítást észlelt, és 5 óra 20 perckor megszólaltak a légiriadó szirénái a Tel-Avivtől északra lévő Saron körzetben.

Emmanuel Hahson izraeli külügyi szóvivő szerint a Mismeretben becsapódott rakétát a Hamász palesztin terrorszervezet irányítása alatt álló Gázai övezetből lőtték ki. Palesztin források ezt egyelőre nem erősítették meg.

A Gázából kilőtt, majd lakott területre csapódott rakéta miatt a helyszínen tartózkodó rendőrség elmondása szerint legalább hét személy sérült meg. A támadásban könnyű égési sérülést szerzett egy 59  és egy 30 év körülő nő. A sérültek között van egy 30 éves férfi, egy 12 éves lány, egy 3 éves kisfiú és 18 hónapos csecsemő is.

A lövedék egy lakóházba csapódott be Mismeret közösségben, majd tüzet okozott a környező sík területeken is. A Mismeret mosáv ( mezőgazdasági telep) mintegy 80 kilométerre fekszik Gázától, a Netanja és Hasaron kereszteződésben. Hosszú évek óta először lőttek Gázából ilyen hatótávolságú rakétát lakott területre.

Még senki nem vállalta

Egyelőre még nem  lehet tudni, hogy melyik gázai terrorszervezet a felelős a rakétakilövésért. Az előzetes vizsgálatok szerint a támadáshoz valószínűleg egy iráni Fajr-5 rakétát használhattak, de még ez az információ sem került megerősítésre.

A Védelmi Minisztérium hétfő reggel lezáratta a Gázai övezettel közös Kerem Salom and Erez határátkelőket. A gázai terrorszervezetek felkészülve az izraeli megtorlócsapásokra, kiüritették stratégiai létesítményeiket.

A jelenleg Washingtonban tartózkodó Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter is tájékoztatást kapott a támadásról. A miniszterelnök Donald Trump amerikai elnökkel való találkozója után lerövidíti tengeretúli útját és hazajön, ebből kifolyólag az AIPAC konferencián sem fog felszólalni.

Az ellenzéki Kék-Fehér pártot vezető Beni Ganz volt vezérkari főnök keményen bírálta a miniszterelnök gázai politikáját. Úgy fogalmazott hogy „Netanjahu elvesztette a biztonságot, s aki váltságdíjat fizet a Hamásznak, és nem veszi fel a harcot, az rakétákat kap”. Ganz arra utalhatott, hogy Jeruzsálem egyetértésével Szaúd-Arábia pénzzel segítette a Hamászt.

Vissza a napi rutinhoz?

A Neokohn egyik, ott élő olvasója a következő beszámolót küldte nekünk:

„Ma reggel 5:20-kor szirénák hangjára ébredtem a Netanja melletti Kfar Yona városkában. Fél perc múlva hallatszott a robbanás mély, tompa dörgése. A telefon-applikációm mellékelt képe szerint a Sharon-síkság falvaira lőttek — ezeken a helyeken szólaltak meg a szirénák, mert itt volt várható a becsapódás. (A Vaskupola nem működik állandóan, és nem fedi le az egész ország területét).

Röviddel ezután már bemondta a tévé: Gázából szokatlanul hosszú röppályájú, nehéz rakétát lőttek ki, amely átrepült Tel Aviv, Kfar Szaba fölött, és 120 km-es repülés után becsapott Mismeret faluban egy családi házba. A ház teljesen összeomlott, a pusztítás óriási, szerencsére a családtagok a riasztás alatt bemenekültek a betonszobába, így csak könnyebben sérültek meg: egy féléves csecsemő, egy 3 éves és egy 12 éves kislány, szüleik, és egy rokon. A 60 éves nagymama volt az utolsó, ő már nem érte el a védelmet időben, így ő közepesen sebesült meg a repeszektől, de nincs életveszélyben.

A 7 sebesültet a Meir kórházba szállították. Két kutya elpusztult a beomló gerendák alatt. A hátországi parancsnokság felhívta a lakosokat, hogy térjenek vissza a napi rutinhoz. Az iskolabuszok kiindultak, rendes tanítás lesz mindenhol, az óvodák kinyitottak – bár itt nincs rakétabiztos vasbeton tetejük, mint a Gázához közeli falvakban. A Hamasz kiürítette gázai irodáit, tartva az izraeli választól. Az egyiptomi közvetítők a Hamaszhoz fordultak, magyarázatot kérve.”

Tíz napja szintén Gázából kilőtt iráni Fajr-5 rakétákat lőttek ki Tel Aviv irányába, állítólag „tévedésből”. A Hamász nyilatkozata szerint a rakétatámadás a különböző terrorcsoportok beleegyezése nélkül zajlott. A palesztin terrorszervezet „belügyminisztériuma” fogadkozott, hogy lépéseket fog tenni a rakétákat kilövők ellen.

Fotó: The Times of Israel

Forrás: neokohn.hu 

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287