Jeremy Corbyn újra és újra meghirdeti a küzdelmet az antiszemitizmus ellen, de mindig alulmarad.

Hatvannyolc rabbi fordult levélben a brit Munkáspárthoz, hogy az International Holocaust Remembrance Alliance által összeállított antiszemitizmus definíció teljes változatát fogadja el. Progresszív és ortodox rabbik is csatlakoztak a felhíváshoz.

A Munkáspárt átvenné ugyanis a meghatározás néhány pontját, például azt, hogy antiszemitizmusnak minősül az a vád, hogy valaki hűségesebb Izraelhez, mint a saját országához, vagy az a vélemény, hogy Izrael létezése rasszista törekvés, továbbá az olyan kijelentések is, amelyek Izrael aktuális politikáját párhuzamba állítják a nácikéval – olvasható a jpost.com cikkében.

Ám a rabbik szerint sok, ezeknél fontosabb meghatározás kimarad. A Guardian szerint jogi okokra hivatkozva nem a keményebb változatot támogatják a Munkáspártban, így nem fogadják el azt a meghatározást sem, hogy rasszista incidensnek minősül az az eset, amit maga az áldozat annak tart (ez vonatkozik az antiszemita cselekedetekre is).

A Jeremy Corbyn vezette párt rengeteg kritikát kap, mi is sok problémás esetről számoltunk már be. Tavasszal Ávi Gábáj, az izraeli Munkapárt vezetője bejelentette, hogy megszakították a kapcsolatot Jeremy Corbynnal. Az indoklás szerint Corbyn ellenséges a zsidó közösséggel szemben, és nem számolja fel a pártjában jelenlévő antiszemitizmust.

zsido.com

Kép: jpost.com