Végeláthatatlan tömeg, provokáció, „Soha többet”, égbe szálló fehér léggömbök – tizenegyedszer vonult az Élet menete.

 

 

Április 21-én, vasárnap 16 órakor indult a Margit-híd pesti hídfőjétől a Holokauszt magyarországi áldozataira emlékező Élet menete felvonulás. A békés rendezvényt rögtön provokációval akarták megzavarni a hídról, ám a rendőrök és a szervezők azonnal eltávolították a „Simon Peresz izraeli elnöknek: Foglalod a … anyádat” feliratú molinóval érkezőket. A több, mint tízezer fős tömegből ezalatt „nácik haza” skandálás hallatszott, a molinót pedig kisebb dulakodás árán letépték.

A menetben részt vett Ilan Mor, Izrael, és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok nagykövete, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetője, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője, és Bajnai Gordon, az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője is.

A felszólalók elsősorban az erősödő magyarországi antiszemitizmusról beszéltek. Az idei felvonuláson külön megemlékeztek Karl Lutzról, aki svájci diplomataként több tízezer zsidó életének megóvásában vett részt. Lánya, Agnes Hirschi arra hívta fel a figyelmet, tanulni kell a múlt hibáiból, hogy azok ne fordulhassanak elő még egyszer. 

 

Fotók a menetről

Megszakítás