Új sliáchok Budapesten
 

Friss házaspárrokkal gyarapodott az idén a lubavicsi közösség. Az ifjú Raskin család Rabbi Shmuel és Dvora Lea, illetve a Hurwitz család, Rabbi Sholem és Dvora Lea kezdték meg munkájukat a budapesti zsidók között.

Shmulik már nem először jár Magyarországon, a Pesti Jesiva első tanévében bócherként töltött itt egy évet. Feleségével együtt Izraelből érkeztek Budapestre, és a Magyarországon tanuló és dolgozó izraeliek számára szerveznek programokat. Dvori ezen kívül a Gán Menáchem óvodában tanít.

Hurwitz rabbi Dél-Afrikában nevelkedett, most ros jesivaként, a Pesti Jesiva tanulmányi vezetőjeként dolgozik a városban, felesége, a londoni Dvora Lea a Gán Menáchem óvodában és a Bét Menáchem iskolában tanít.

Munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Jöttünk, láttunk, beiratkoztunk

Folyik a beiratkozás a Gán Menáchem óvodába és a Bét Menáchem iskolába (1–6. osztály), a következő – 2002/2003-as tanévre. A szülők kihasználják a lehetőséget, ellátogatnak az óvodába, iskolába, érdeklődnek, beszélnek az óvónőkkel, a tanító nénivel, elkérik a tantervet így van idejük nyugodt légkörben mérlegelni és határozni.

Az ideális környezetben működő intézmény többnyelvű oktatást, vallási ismereteket és számítógépes foglalkozásokat is nyújt a gyerekeknek, a hasonló színvonalú világi intézetek tandíjának töredékéért.

A város különböző pontjairól iskolabusz szállítja a gyerekeket az Orbán-hegyen működő óvodába, ahol a gyerekek frissen készített kóser étkezésben is részesülnek.

A kínálatot a bölcsőde teszi teljessé, ahová már járni tudó zsidó gyerekeket várnak sok szeretettel az egész év során.

Jelentkezni folyamatosan lehet, Oberlander Batshevánál a 395-4470-es vagy a 268-0183-as telefonon.

Pilisi Hétvégek

 

Az április 12-14 között megtartott harmadik “Pilisi Hétvége a Pesti Jesivával” is nagyon jól sikerült. A száz résztvevő igazán különleges szombaton vehetett részt a gyönyörű erdei környezetben. A Pesti Jesiva rabbijai által tartott előadások mind nagy érdelkődésre tartottak számot. Az ezek anyagából összeállított jegyzet megvásárolható az egyesület irodájában. A gyermekek számára is sok izgalmas program kínálkozott, melyeken korcsoprtokra osztva vehettek részt.

A hétvégéről részletes beszámolót olvashat a 6. oldalon.

Október első felében újabb hétvégére invitáljuk Önöket, figyelje hirdetéseinket!

Köszönettel tartozunk Lebi Alexandernek és Moshe Indignek, akik kezdeményezték és nagylelkű támogatásukkal lehetővé teszik e hétvégek lebonyolítását. Segítségük a magyarországi zsidóság szellemi újjáépülését biztosítja.

 
 

Zsidó Sátor a Pepsi Szigeten

Idén is várunk a Hajógyári szigeten július 31. és augusztus 7. között a Civilsziget területén. Beszélgetések, előadások, daltanulás, kvízjáték, közös szombatfogadás és búcsúztatás.

Rabbi konferencia

Május 5. és 8. között Brüsszelben került megrendezésre az Európai Rabbik 23. Konferenciája. Magyarországot – ahogy az elmúlt tíz évben – idén is Oberlander Báruch rabbi képviselte. A konferencián részt vett a két izraeli országos főrabbi, Élijáhu Báksi-Doron és Jiszráél Méir Láu. A tanácskozás idei témája a zsidó családi élet volt.

A képen Ráv Láu olvassa a Pesti Jesiva rabbinikus folyóiratának második kötetét, mely Tél Tálpijot címmel jelenik meg. A főrabbi örömmel vette a könyvet, és megköszönte Oberlander rabbinak azt a sok munkát, amit a magyarországi zsidó élet feltámasztásáért végez. Kiemelte a Vasvári Pál utcában működő jesivát, mely újra megteremti a magas szintű Tóra tanulás lehetőségét egy olyan országban, ahol ennek évszázados gyökerei vannak.

George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke Oroszországi útja során látogatást tett a szentpétervári zsinagógában. Találkozott Oroszország főrabbijával Berl Lázárral (aki Oberlander Batsheva bátyja), és Mendel Pevznerrel, a város főrabbijával is. Velük egy órán kereztül tárgyalt. Nagy érdeklődést tanúsított az oroszországi zsidó közösség sorsa iránt, és meghatottan fogadta a zsinagóga kohénjának áldását.

 

Megjelent: Egység Magazin 12. évfolyam 48. szám – 2014. július 31.