Az izraeli katonai rádió értesülései szerint a két latin-amerikai állam annyit kért cserébe, hogy Netánjáhu miniszterelnök tegyen hivatalos látogatást országaikban.

Eddig az Egyesült Államok és Guatemala határozta el magát a kérdésben. Az USA az izraeli függetlenségi nap (a jom háácmáut) polgári dátumán, május 14-én, Guatemala két nappal később teszi meg e nagy horderejű lépést.

Törökország és Jemen kezdeményezésére az ENSZ 193 tagállamából 128 pr hónapja elítélte Donald Trump amerikai elnök döntését. 35 állam, köztük Magyarország tartózkodott a szavazástól és mindössze nyolc ország (Izrael, Honduras, Guatemala, a Marsall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Palau és Togo) támogatta az amerikai lépést.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Izrael lelkes védelmezője, korábban Hondurasba látogatott, ahol személyesen köszönte meg Juan Orlando Hernandez elnöknek a kiállást az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése mellett.

Bár Paraguay tartózkodott az ENSZ-szavazásnál, az ország mindig is jó kapcsolatot ápolt Izraellel. Tavaly szeptemberben Netánjáhu dél-amerikai körútja ugyan nem érintette Paraguayt, de az ország elnöke, Horacio Cartres Buenos Airesbe utazott, csak hogy találkozhasson az izraeli miniszterelnökkel.

A Cseh Köztársaság elnöke, Milos Zeman is jelezte, hogy szívesen látná hazája izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben. A cseh külügyminiszter azonban nem tartja az ötletet időszerűnek, ráadásul elmondása szerint Csehország nem rendelkezik ingatlannal Jeruzsálemben.  Annyit viszont megtett, hogy Nyugat-Jeruzsálemet de facto Izrael fővárosának ismerte el, ami Európában már nagy eredménynek számít.

zsido.com

Forrás: Arutz7