Mint arról beszámoltunk, vizsgálat indult azt követően, hogy lemondott az oxfordi egyetemen működő munkáspárti klub (OULC) elnöke, aki a tagság egy részének erős antiszemitizmusával indokolta döntését. Az egyébként nem zsidó származású Alex Chalmers úgy vélte, hogy egyes baloldali diákok ellenségesen viszonyulnak a zsidókhoz.

Chalmers lemondása országos visszhangot váltott ki, számos politikus elhatárolódott az oxfordi egyetemen tapasztalható antiszemita hangulattól, amelynek erősödéséről egyre több zsidó diák számol be.

A vizsgálatot az egyetemi munkáspárti diákszövetség folytatta le, az eredményt pedig továbbították a párt vezetésének. A diákszövetség elnöke, Michael Rubin az adatok gyors elemzését és az eredmények február 23-i nyilvánosságra hozatalát ígérte. Az adott napon azonban nem történt semmi. A párt később közölte, hogy újabb vizsgálatot indítanak, melyet egy magasabb rangú pártfunkcionárius vezet majd. Sokakban felmerült a gyanú, hogy ez a manőver csupán néhány olyan feltörekvő párttag védelmét szolgálja, akik tevékenyen részt vesznek az egyetemi antiszemita incidensek megszervezésében. Elsősorban két olyan fiatal került gyanúba, akik közel állnak az újonnan megválasztott pártvezérhez, az Izrael-ellenes Jeremy Corbynhoz.

Mindketten tagjai a Munkáspárt Nemzeti Politikai Fóruma ifjúsági szekciójának. Egyikük, a harmadéves történészhallgató Elliott kulcsszerepet játszott Corbyn választási kampányában, és a Corbyn-párti „Momentum” csoport őt támogatja, hogy a párt országos vezetésében képviselje a fiatal generációt.

A párt kritikusai nehezményezik a döntést, mely szőnyeg alá söpri a már elkészült vizsgálat eredményét, és biztosak benne, hogy fontos információkat takargatnak. Felmerült egy olyan elképzelés is, mely szerint az új vizsgálat egyik célja, hogy annyira lelassítsa az ügymenetet, hogy csak a közelgő választások után lehessen érdemben foglalkozni vele. „Tudjuk, hogy a Munkáspárt vezetésének fontos Elliott támogatása. Azonban, ha ez azzal jár együtt, hogy eltussolják az ellene felhozott vádakat, akkor a helyzet nagyon súlyos” – mondták a lépés ellenzői.

A vizsgálat eredményétől függetlenül a brit zsidó közösség egyre nagyobb aggodalommal figyeli a Cobryn vezette Munkáspárt radikalizálódását és Izrael-ellenes politikáját.

Forrás: Arutz7