Bár a dolgok nem feketék és fehérek, a brit baloldalon továbbra is ott lappang az antiszemitizmus problémája – írja elemzésében a The Telegraph szerzője.

Jeremy Newmark, a Munkáspárttal csaknem 100 éves kapcsolatot ápoló zsidó szervezet vezetője szerint a rasszizmus és az antiszemitizmus a konzervatívoknál is megjelenik, de az utóbbi időben túl sok változás történt ebből a szempontból a Munkáspárt háza táján, ami kellemetlen helyzetbe hozta zsidó szimpatizánsokat. A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy az oxfordi szervezet társelnöke, Alex Chalmers nemrég lemondott posztjáról, mert munkatársainak „volt némi problémájuk a zsidókkal”.

„A legnagyobb sajnálattal döntöttem úgy, hogy lemondok az Oxford University Labour Club (OULC) társelnöki posztjáról. Annak fényében teszem, hogy az OULC ma esti találkozóján úgy döntött, támogatja az Izraeli Apartheid Hét nevű rendezvényt” – írta a fiatalember a lemondásáról szóló Facebook-bejegyzésében.

„Az a döntés, mellyel a klub támogat egy mozgalmat, ami korábban célba vett és zaklatott zsidó diákokat, továbbá antiszemita előadókat hívnak meg a kampuszra – a zsidó hallgatók félelmei ellenére – jól illusztrálja, hogy mennyire képmutató sok aktív tag” – fejtette ki Chalmers.

A Telegraph cikkírója komoly veszélynek látja, hogy a baloldali Munkáspárt tagjai közül sokan úgy érzik, az antiszemitizmus elleni harc már évekkel ezelőtt véget ért. Ők az antiszemitizmus kérdését csak „cionista vaklármának” tarják. Vajon Corbyn (a párt új elnöke) – akinek a családja antifasiszta volt – megérti-e, hogy ez a küzdelem nem érhet véget, mert az antiszemitizmus újabb és újabb formában mutálódik? – kérdezi Jeremy Newmark és rögtön jelzi is, hogy szerinte igen, de egyre inkább ezt is kellene demonstrálnia a párt vezetésének.

Forrás