Kiállításon mutatják be a Siralmak Könyvének eddig még sosem látott, legkorábbi ismert példányát Jeruzsálemben. Ugyanezt a szöveget olvassák fel világszerte a zsinagógákban az áv hó 9-i gyásznap kezdetekor.

A Bibliai Országok Múzeuma a babilóniai száműzetéssel foglalkozó, különleges kiállítással fogadja látogatóit tisá beáv gyásznapja alkalmából, melyen a Siralmak Könyve (Échá) kumráni változatát is láthatják az érdeklődők – jelentette be az Izraeli Régészeti Társaság.

A most először látható, a Holt-tenger melletti Kumránból származó tekercsek a polgári időszámítás előtti 30-tól az időszámítás szerinti 70-ig datálódnak (a második jeruzsálemi Szentély fennállásának legutolsó évszázada). A tekercsek, amelyek a Siralmak legkorábbi ismert példányai, vasárnap estig láthatóak a Bibliai Országok Múzeumában, Jeruzsálemben.

A múzeum ideális fény- és hőmérsékleti viszonyokat, valamint megfelelő páratartalmat biztosít a kiállítótermekben annak érdekében, hogy lehetővé váljon e törékeny dokumentumok szakszerű bemutatása. Szigorú biztonsági intézkedéseket is érvénybe léptettek, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek az értékes régiségek.

A kumráni tekercsek a „Babilon vizein” című nagyobb kiállítás részét képezik, amely Jeruzsálem pusztulásával foglalkozik, illetve a zsidók babilóniai száműzetésével az első jeruzsálemi Szentély lerombolása után. Most először mutatják be a látogatóknak a babilóniai száműzetés eredeti bizonyítékait is.

4086300684

Megtekinthető emellett az Ál-Jáhud gyűjtemény is: több tucat, bizonyosan  a babilóniai zsidó közösségből származó agyagtábla. A kollekció darabjai a Júdeából való száműzetést, illetve az ezt követő első nemzedékek babilóniai életét dokumentálják.

Az Ál-Jáhud különlegesen fontos információkat tartalmaz erről az alig ismert időszakról. A táblákat részletesen vizsgálják egy izraeli-amerikai-német kutatócsoport tudósai. Ez a munka folyamatos és egyre inkább szélesedik: szakértők szerint teljesen új területet nyitott meg a zsidó tanulmányok és az asszirológiai kutatás terén. „Hatalmas kiváltság és leírhatatlanul izgalmas dolog ezt az óriási horderejű zsidó és történelmi dokumentumot a nagy nyilvánosság elé tárni” – mondta Amanda Weiss, a Bibliai Országok Múzeumának ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a kiállítás az évnek abban a periódusában látható, amikor a leginkább releváns: a tisá beáv böjtjét megelőző kilencnapos gyászidőszakban.

Forrás: Arutz7