Portugál vízvezetékszerelők munka közben feltehetőleg egy 600 éves zsidó rituális fürdőre (mikve) bukkantak – adta hírül a Publico napilap.

A most bejelentett felfedezést még 2013-ban tették a szerelők a Portugália középső részén található Coimbra városában. Az épület helyén, amelynek a vízvezeték hálózatát cserélték, valamikor a város zsidó negyede állt. Jorge Alarcao régész, akit szakértőként alelet vizsgálatára kértek fel, úgy nyilatkozott, az építmény egy 14. századi női mikvének tűnik.

Portugáliában véleménye szerint egyedülálló ez a lelet. „Ez lehet a legfontosabb régészeti felfedezés, amit az elmúlt 70 évben Coimbra-ban.” – nyilatkozta a város polgármestere, Manuel Machado.

Coimbra-ban a 14. század közepétől éltek zsidók, a mikvét ekkortájt építhették. Ha a lelet valóban egy rituális fürdő, akkor egyike lehet az Európában valaha feltárt legrégibb mikvéknek. A helyiség mennyezetén virágokat ábrázoló freskó található, ami feltehetően a 16. századból, a portugál inkvizíciót megelőző időből származik. Ekkor zsidók százezrei kényszerültek menekülni, vagy kényszerültek áttérésre.