A miniszterelnök imacédulát is elhelyezett a fal egyik résébe.

Hivatalos izraeli látogatásának utolsó programjaként a zsidó nép legszentebb helyszínét kereste fel a magyar miniszterelnök. A Siratófalnál Orbán Viktort és Lévai Anikót Smuel Rabinovitch a Siratófal főrabbija, Mordechai Eliav a Siratófal igazgatója és Mordechai Laventer a Siratófal magyar nyelvű idegenvezetője, valamint Köves Slomó az EMIH vezető rabbija fogadták, akik a látogatás elején maketten mutatták be a Siratófal háromezer éves történetét.

A Siratófal rabbija először arról beszélt, hogy ezen a helyen át lehet élni a zsidó nép történetét, majd kitért a miniszterelnöki látogatás időpontjának különlegességére, hiszen holnap és holnapután, a böjttel egybekötött gyásznapon a két jeruzsálemi szentély lerombolására emlékeznek a világon mindenütt a zsidók.

Orbán Viktor erre reagálva a zsidó és a magyar nép közti hasonlóságról beszélt, amelyben alapvető jelentőséggel bír a történelmi emlékezet.

A magyar miniszterelnök felidézte, hogy 2015-ben már járt a Siratófalnál, akkor magánlátogatás keretében érkezett Izraelbe Netanjahu meghívására. Ahogy akkor, feleségével együtt most is elhelyezett egy imacédulát a Siratófal egyik résébe. Arra a kérdésére, hogy a korábbi kívánsága valóra vált-e, Orbán Viktor mosolyogva felelte: „Nem panaszkodhatom.”

Smuel Rabinovitch rabbi elmondta a miniszterelnöknek, hogy a fal több száz méter hosszan folytatódik a föld alatt, ahol most állnak csupán egy része az építménynek. Orbán Viktor erre közölte, reméli, hogy amikor legközelebb Izraelbe jön, akkor a fal többi részét is megnézi.

A látogatás végén a vendéglátó rabbik a Siratófal történetét bemutató könyvet adták emlékül Orbán Viktornak és feleségének.

zsido.com

Megszakítás