Folyamatosan súlyos károkat szenvednek az ukrajnai háborúban a zsidó örökséghez tartozó helyszínek is, erről nemrég egy összeállítást is közzétettünk. A Jewish Heritage Europe most arról számolt be, hogy a Zsidó Galícia és Bukovina Szervezet kutatói létrehozták a Lvivben már korában elpusztult régi zsidó temető részleges virtuális rekonstrukcióját.

Az archív fotókból és több mint 50 sírkő részletes dokumentációjából készített online galéria anyaga a XVI. századig nyúlik vissza.

A temetőt a XIV. században hozták létre, de az sem kizárt, hogy még ennél is korábban. Az első említés 1414-ből származik. A temető egészen 1855-ig működött, amikor a város régi, történelmi sírkertjeit modern temetkezési helyek váltották fel, amelyekben a különböző vallások együtt kaptak helyet, különböző parcellákban.

Veszélyben vannak a zsidó örökségi helyszínek Ukrajnában

Milliók menekülnek, épületek pusztulnak el, köztük a történelmi és vallási örökség hordozói is.

Bezárása után a temetőt – a prágai Régi Zsidó Temetőhöz hasonlóan – az 1941-es náci megszállásig emlékhelyként őrizték meg. A második világháború alatt teljesen felszámolták, sírköveit építőanyagnak, burkolatnak használták. 1947-ben, a szovjet uralom alatt, piac lett a helyén. Az erőfeszítések ellenére még most is ilyen funkciót lát el a terület.

A legrégebbi sírkövek közül egyik sem maradt fenn épségben, de sokukról archívumokban és kiadványokban találhatók fényképek. Ma a temetőnek csak kis része nem tartozik a működő piachoz, az, amelyik az egykori zsidó kórház (ma szülészeti klinika) területén található. Arrafelé még töredékek is láthatók a földön.

 

Fotó: JHE