Egy internetes honlap összehozza a vendégeket váró izraelieket és az Ukrajnából érkező új bevándorlókat, számol be a Times of Israel. A kormányzati kezdeményezésre a napokban létrejött program célja, hogy segítse a volt Szovjetunió területéről Izraelbe érkező új bevándorlókat. Ennek keretében indították el azt az Olim Láchág nevű internetes oldalt, mely lehetővé teszi a potenciális izraeli vendéglátók számára, hogy rátaláljanak azokra az Ukrajnából érkezett új bevándorlókra, akik a pészachi szédert családias légkörben szeretnék eltölteni.

A név szójáték: azt is jelenti, hogy „felmegyünk az ünnepre” és azt is, hogy olék, vagyis új bevándorlók az ünnepre.

Az ukrajnai orosz invázió február 24-i kezdete óta több mint tízezer ember vándorolt Izraelbe a volt Szovjetunió területéről és pészach ünnepének kezdetéig még több ezer ember érkezésére számítanak. A pészachi kezdeményezés az újonnan érkezettek izraeli társadalomba való integrálódása megkönnyítése érdekében, illetve számtalan izraeli lakos felajánlására adott válaszként indult útnak a Bevándorlási és Befogadási Minisztérium, valamint még néhány szervezet, többek között a Gáléj Cáhál, a hadsereg rádiócsatornája jóvoltából. Azoknak az izraelieknek, akik szívesen látnának vendégül pészachi szédert kereső új bevándorlókat, csupán ezt a héber nyelvű online kérdőívet kell kitölteniük.

A Bevándorlási és Befogadási Minisztérim a pészachi kezdeményezéssel párhuzamosan egy másik programot is elindított, melyen keresztül mindenféle segítséget felajánlhatnak az izraeliek az Ukrajnából, Oroszországból és Belaruszból érkezőknek. Az utóbbi két országból szintén egyre nagyobb számban alijáznak a háború következtében. A segítségnyújtás koordinálására új honlapot indítottak Hazatérés (Olim hábájtá) címmel, jelentette be Pniná Tamano-Sata befogadási miniszter.

„A Hazatérés című oldalon szerepel az új bevándorlók minden joga, valamint egy adatbázis, melyben megtalálható mindazon emberek elérhetősége, akik munkalehetőséget kínálnak az új bevándorlóknak, önkéntesen szeretnék segíteni őket az egészségügyi rendszerben való eligazodásban vagy akik szeretnének a széder estére új bevándorlókat meghívni magukhoz”

– mondta. Az oldal egyelőre még fejlesztés alatt áll és kizárólag héber nyelven működik. Az ott megadott telefonszámon azonban oroszul is lehet segítséget kérni.

 

Megszakítás