Izraeli kezdeményezésre közös nyilatkozatot fogalmaztak meg zsidó, muszlim és keresztény vallási vezetők, melyben elítélik az eutanáziát és az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosságot. A Ferenc pápához eljuttatott dokumentum teljességében elfogadhatatlannak nevezi az élet befejezésének ezen módjait és azok betiltását szorgalmazza.

“A három ábrahámita vallás közös értékeket vall és teljes mértékben egyezik az élet befejezésével kapcsolatos álláspontjuk. Az eutanázia és az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosság eredendően rossz, erkölcsi és vallási szempontból elfogadhatatlan, így a betiltását kérjük minden esetben, kivétel nélkül. Határozottan elutasítunk bármilyen nyomásgyakorlást, mely arra ösztönzi a betegeket, hogy tevőlegesen és szándékosan vessenek véget az életüknek” – áll a nyilatkozatban.

A dokumentumot a Vatikánban írta alá David Rosen az Amerikai Zsidó Bizottság nevében, Vincenzo Paglia a Római Katolikus Egyház nevében, Samsul Anwar, Indonézia, a világ legnagyobb muszlim népességével bíró államának iszlám szövetsége nevében, továbbá az ortodox keresztény egyházak egyik képviselője és az Izraeli Főrabbinátus képviselői is.

A nyilatkozat ötlete egy izraeli professzor-rabbitól, Avraham Steinbergtől ered, aki az Izraeli Bioetikai Tanács társelnöke, illetve a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórház orvosetikai igazgatója. Steinberg rabbidiplomája mellé orvosi végzettséget is szerzett és gyermekneurológusként is dolgozott. Korábban megkapta a zsidó állam legmagasabb kitüntetését, az Izrael-díjat, a zsidó orvosi vallásjogot feldolgozó, hétkötetes enciklopédia megalkotásáért.

“Úgy vélem, ez egy történelmi esemény, melynek során a három nagy vallás képviselői összegyűltek, eszmét cseréltek és megegyeztek valamiben, és ezt még az aláírásukkal is megerősítették” – mondta Steinberg rabbi.

Jicchák Joszef, Izrael szfárádi főrabbija támogatásáról biztosította a kezdeményezést: “A gyógyíthatatlan halálos betegek megölése egyértelműen a Tízparancsolat ‘Ne ölj!’ parancsának hatálya alá esik. Boldog az ember, és ebbe minden egyes ember beletartozik, akit a saját képmására teremtett az Örökkévaló! Az élet a világ Teremtőjének ajándéka, melyet nem vehetünk el másoktól. Ezzel együtt mindent meg kell tenni a haldokló fájdalmának és a szenvedésének csökkentése érdekében, orvosilag, spirituálisan és fizikailag is, anélkül, hogy megrövidítenénk az életét.”

Dávid Lau, az askenáz főrabbi is a nyilatkozat mellé állt: “Szigorúan tilos bárki halálát okozni, még akkor is, ha az illető nehéz és gyógyíthatatlan állapotban van. Bizonyos esetekben elképzelhető az élet meghosszabbításától való tartózkodás, de minden olyan tevékenység tiltott, mely megrövidíti az életet. Aki megöli a haldoklót, gyilkossá válik”.

A katolikusokat képviselő Paglia, aki a vatikáni “Pápai Akadémia az Életért” szervezet vezetője, elmondta, hogy a halált gyakran nem lehet megakadályozni, ám “nem segíthetjük piszkos munkájának elvégzésében”.

Marsudi Syuhud, a Nahdlatul Ulama nevű, befolyásos muszlim szervezet vezetője így foglalt állást: “Az élet védelme az iszlám jog egyik alapköve és ezért kell megtennünk mindent az élet védelmében, életünk utolsó pillanatáig”.

A nyilatkozat az orvosokat is megszólítja, és arra ösztönzi őket, hogy hallgassanak a lelkiismeretükre: “Nem szabad az egészségügyben dolgozókat arra kényszeríteni vagy arra biztatni, hogy tevőlegesen vagy passzívan valaki szándékos halálát okozzák akár az öngyilkosságban való közreműködéssel, akár az eutanázia bármely formájával, különösen abban az esetben, ha az a páciens vallásos meggyőződésével ellenkezik”.

zsido.com

Forrás: TOI