Ő a második nő, akit valaha harcoló alakulat parancsnokának választottak az izraeli hadseregben.

Reut Retig Weiss alezredes lett az izraeli hadsereg tüzérsége drón egységének első női zászlóalj parancsnoka. Felavatására a múlt héten került sor. 2014-ben Osrát Bacher alezredes lett az első nő, aki az izraeli hadsereg egy harcoló alakulatát vezette, amikor kinevezték a Déli Haderők felderítésének élére.

“Majdnem hét ével ezelőtt jelen voltam az egység alapító ünnepségén. Soha, legvadabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy egy napon az én parancsnokságom alá kerül az alakulat. Különleges megtiszteltetés és hatalmas feladat ez.” mondta Retig Weiss, aki korábban helyettes zászlóaljparancsnokként szolgált a tüzérségnél.

A 2010-ben alapított egység a tüzérség egyik legfontosabb speciális alakulata. Csapatai részt vettek a Védelem Oszlopa (Pillar of Defense) és a Védelmező Szikla (Protective Edge) hadműveletben is. A legutóbbi gázai hadműveletben való helytállásukért külön kitüntetésben részesültek. Az utóbbi időben a határokon is megnövekedett az egység akcióinak száma.

Egy Pacsirta indítása a gázai határ közelében

“Az Égutazó (Sky Rider) egység kihívásokkal teli periódus előtt áll, melynek során szükség lesz arra, hogy lehetőségeit a lehető legkiválóbban felhasználva járjon az élen, hogy felkészüljön a háborúra, gyakorlatokra, rutin feladatokra, és hogy minden olyan új képességet magába szívjon, melyek megváltoztatják a föld-levegő térség jövőjét. Biztos vagyok abban, hogy együtt képesek leszünk szembeszállni minden kihívással”- jelentette ki Retig Weiss.

Az egység kezeli az egyik leghatékonyabb és legnépszerűbb drónt, a Skylark-ot (Pacsirta). Az Elbit Systems által épített Pacsirta a maga alig több mint három méteres szárnyfesztávolságával az izraeli haderő legkisebb drónja; minden helyzetben bevethető taktikai felderítés céljából. Indításához elegendő egy vagy két katona, és háztetőkről, vagy páncélozott személyszállító járművekről is indítható. Amint a levegőben van, élő videó közvetítést küld az operátorok számára.

Reut Retig Weiss

Az egység egyes csapatai más szárazföldi alakulatoknál teljesítenek szolgálatot, hogy a drónok működtetésével taktikai támogatást nyújtsanak és információt adjanak át a parancsnokoknak. A hadseregben a pozíciók mintegy 90%-a áll nyitva pillanatnyilag nők előtt is, többek közt a tengerészetnél, a tüzérségnél, a katonai rendőrségnél és a polgári védelemnél. Ennek ellenére a harcoló alakulatokban túlnyomó részt férfiak szolgálnak, és a frontvonalbeli csapatok katonáinak mindössze hét százalékát teszik ki nők. Ez a négy évvel ezelőtti állapothoz képest jelentős emelkedést jelent, akkor körülbelül 500 nő szolgált harcoló alakulatban, 2015-ben már több mint 2100, és számítások szerint ebben az évben 2500 nő lesz a harcoló alakulatok kötelékében.

Ahogy már többször beszámoltunk róla (itt, itt és itt) a nők katonai, és azon belül harcoló alakulatokban történő szolgálatáról Izraelben folyamatos a párbeszéd és a vita.

Forrás: JPost

 

Megszakítás