Az izraeli hadsereg női tagjait ünnepelték a Kneszetben.

„Női harcosaink hatása messze túlnyúlik Izrael határain – mondta Netánjáhu az Ánát Bárko képviselőnő kezdeményezése nyomán létrejött rendezvényen. Számos képviselő mellett jelen volt Juli Edelstein, a Kneszet szóvivője és Mirjám Náor, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.

„Tisztelgünk Önök előtt” – mondta Netánjáhu a megjelent női katonáknak és határrendészeknek. „Hatalmas mértékben járulnak hozzá Izrael biztonságához.”

A miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy amikor őt 1967-ben besorozták, az egyetlen nő, akivel a bázison találkozott, a titkárnő, Dáljá Rábin (Jicchák Rábin egykori miniszterelnök felesége) volt.

„Képességeinket és készenlétünket egyaránt javító, óriási mértékű technológiai haladás korszakában élünk. Véleményem szerint a képességek mindig is Önökben voltak, de ha volt is valaha különbség [a két nem képességeinek tekintetében], az gyorsan eltűnik… nem akarjuk elveszíteni humán tőkénk mintegy felét… ezért szeretnénk, ha Önök a biztonsági erők minden ágában jelen lennének.”

„Az üzleti életben, a politikában, akadémiai, orvostudományi, mérnöki, kulturális és művészeti téren egyaránt sikeresek – eljött az idő, hogy a biztonság tekintetében is teljességgel egyenlők legyenek” – mondta Netánjáhu.

699879808811100980551no

Nők az izraeli hadseregben: 400 százalékos növekedés egy évtized alatt, de vannak problémák (a férfiakkal)

Az Izraeli Hadseregben jelenleg szolgáló nők száma új folyamatokra világít rá. Ezek között szerepel az a tény, hogy jelentősen nőtt a harcoló alakulatokban szolgálatot teljesítő nők száma, illetve az, hogy számos katonai pozíció nyílt meg nők előtt.

Amióta az izraeli hadsereg lehetővé tette nők számára, hogy csatlakozzanak egyes harcoló egységekhez, a női katonák száma egyenletes emelkedést mutat. 2005-ben 435, 2012-ben pedig már 547 nő volt a nőket is fogadó egység harcosai között. Amikor 2015-ben már három egység várta a nőket, kétezer fölé emelkedett a harcoló alakulatok női tagjainak száma, ami egy évtized alatt 400%-os emelkedést jelent. A közeljövőben egy negyedik egységet is megnyitnak a nők előtt. Ezek a harcoló alakulatok elsődleges szerepet töltenek be az ország határainak védelmében.

A számok emelkedésének oka részben az egynapos, kimerítő szelekció helyett bevezetett, többlépcsős és heteken át tartó, személyesebb válogatási folyamat, részben pedig a harcosok körülményeinek javulása.

Számos új pozíció is elérhető már nők számára, olyanok is, melyek 32 hónapos kötelező szolgálati időt követelnek, akárcsak a férfi katonák esetében, így például bevonulhatnak a terrorelhárító egységbe, vagy elláthatnak hírszerzési elemzői feladatokat is.

Míg a nők száma a hadseregben statisztikailag emelkedést mutat, a hírek arról is beszámolnak, hogy a tisztek irodavezetői és egyéb pozíciókban is szívesebben látnak férfiakat. Ennek elsődleges oka az, hogy egyre gyakrabban hallani nőkkel szembeni erőszakról, illetve annak vádjáról a hadseregen belül. Ezek közül a legújabb az Ofek Buchrisz tábornok elleni eljárás – a pozíciójáról az elmúlt napokban lemondott férfit két női katona megerőszakolásával gyanúsítják.

Az ügy nyomán számos tiszt jelentette be, hogy a hasonló jellegű esetek megelőzésére a továbbiakban nem fogadnak el nőket személyzetük tagjaiként – annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentős mértékben megnőtt a hadsereg női alkalmazottainak száma.

Forrás  ynet és arutz7