Sokan örülnek ennek a tendenciának, mások az aggályaikat hangsúlyozzák.

A hadsereg nemrégiben hozott határozatának értelmében kötelesek nőket integrálni a tüzérségi alakulatokba. „Egyáltalán nem bánom, hogy ezt az egységet választottam”- mondja a 18 éves Szmádár. „A lehető legharcosabb egységben akartam szolgálni. Amit egy férfi meg tud csinálni, arra egy nő is képes.” Nem egyedi eset az ő története: míg négy évvel ezelőtt csupán három százalék volt a besorozott nők aránya, addig ez mára elérte a hét százalékot, a következő évben pedig várhatóan már 9,5 százalék lesz. A folyamatról néhány hónappal ezelőtt már beszámoltunk.

A nők arányának növekedését részben az okozza, hogy elfogadottá vált a nők szerepvállalása a harcoló alakulatokban, részben pedig az, hogy csökkentették a férfiaktól megkövetelt szolgálati idő hosszát. Jelenleg a férfiak 2 év 8 hónapos, a nők pedig két éves szolgálati időre kötelezettek. Ha egy nő harcoló alakulatban akar szolgálni, akkor neki is 2 év 8 hónapot kell kitöltenie.

Katonanők
Katonanők
Izrael hadserege a társadalom egyik központi intézménye. Már az 1948-as államalapítás előtt működő Hágánában, a mai hadsereg előfutárában is vállaltak nők fontos szerepet. De míg korábban hagyományosan ápolóként, vagy rádiós munkatársként tevékenykedtek, addig ma egészen más feladatkörök is nyitottak a nők előtt. 2000-ben hoztak törvényt arról, hogy a nők joga, hogy elvállalhassanak bármilyen pozíciót. Ebben az évben alakult meg a Kárákál (sivatagi hiúz) egység, melyben nők és férfiak együtt szolgálnak, és mely nevét egy olyan nagymacska fajtáról kapta, melynek nőstény és hím egyedei egyformák. Ma három vegyes egység van, jövőre várhatóan egy negyediket is megnyitnak. A vegyes egységek nagyrészt a nyugodtabb határszakaszokon (Jordánia, Egyiptom) szolgálnak, de vannak, akik a veszélyesebb területeken, Gázánál, vagy az északi, libanoni határon teljesítenek szolgálatot. 1948 óta 44 női katona veszítette életét különböző fegyveres összecsapásokban.

Katonanők
Katonanők
Az Edinburgh-i Egyetem kutatója, Megan Bastick szerint nem kirívó trendről van szó: az egész nyugati világban megfigyelhető, hogy egyre nagyobb arányban csatlakoznak nők különböző fegyveres egységekhez.

Éppen a napokban nevezték ki a második női zászlóaljparancsnokot az izraeli hadseregben. (Az elsőt két és fél évvel ezelőtt nevezték ki az Ejtám nevű harcoló alakulat élére.) Reut a Rochev sámájim (Égutazó) egységet vezeti jövő nyártól. Ez a drónokat kezelő egység 2010-ben vált önállóvá, és a tüzérségi hadtest legfontosabb speciális egységének tartják. Az egység egyes csapatai szárazföldi egységekhez csatlakozva támogatják és látják el információval a csatatéren küzdő katonákat. Részt vettek a 2012-es és a 2014-es háborúban is.

Azonban míg Gádi Eisenkot vezérkari főnök támogatja, hogy nők kerüljenek a tüzérségi egységeken belül vezető pozícióba, addig vannak, akik – különböző okokra hivatkozva – erőteljesen ellenzik a döntést, és azt is, hogy nők harcoló alakulatokhoz kerülhessenek. A szárazföldi erők egykori parancsnoka, Jiftách Ron-Tál szerint a nők szolgálata a fegyveres erőknél az izraeli hadsereg gyengülését eredményezi. „Felháborító elhatározás, mely károkat fog okozni minden elképzelhető területen, többek közt a hadsereg harcképességében is.” Szerinte azok a baloldali csoportok, melyek nagymértékben támogatják, hogy a nők harcoló alakulatok katonái lehessenek, szándékosan gyengíteni akarják a hadsereget: „Ezek a csoportok, bizonyítékok vannak rá, gyengíteni akarják a hadsereget. Első kézből hallottam ezt, és azt gyanítom, hogy ez az úgynevezett ’demokratikus’ folyamat megpróbálja gyengébbé tenni a hadsereget, és ez egyszerűen elképzelhetetlen. Nagyon aggódom.” Ezután így folytatta: „Aki valaha is harcolt ezekben az egységekben, az tudja, olyan lépés ez, melyet örökre bánni fogunk. Harcképtelenné válik tőle a sereg… olyan embereket integrálunk, akik nem alkalmasak ezekre a feladatokra… A Kárákál egységben tucatszor több a sérülés a nők esetében, mint a férfiaknál. És mivel, sajnos, ellenséges országok vesznek minket körül, melyeknek a többsége nem érdekelt a fennmaradásunkban, ez meglehetősen nagy probléma. Nem lesz senki, aki képes lesz harcolni, és megvédeni minket.”

Ávigdor Káháláni
Ávigdor Káháláni
Ron Szági, nyugalmazott parancsnok hasonlóképpen vélekedik: „A csökkentett elvárások ellenére a Kárákálban szolgáló nők fele maradandó sérüléseket szenved, például gerincsérüléseket.” Ennél még komolyabb probléma szerinte a vegyes egységekkel kapcsolatban a katonai morál csökkenése. „A vegyes egységekben szolgáló férfiak elvesztik a moráljukat. Hazatérve leveszik egyenruhájukról az egységük jelzését, mert szégyellik, hogy ott szolgálnak. A katona, aki nem büszke az egységére, nem teljesít jól a csatában.”

Más szempontot vet fel a nők harcoló alakulatokban való szolgálatával szemben Ávigdor Káháláni tartalékos dandártábornok. „Amikor megsérültem, megégtem, és nem tudtam elhagyni a tankot, csupán egyetlen szót ordítottam: anya! Egy gyereknek csak egy anyja van, és a háborúban harcoló lányok teljesen mások lesznek [mint amilyennek egy anyának lennie kéne].” Káháláni jelenleg az Izraeli Katonák Jóllétéért Egyesület elnöke. A jom kipuri háborúban az ő egysége tartott fel 500 szíriai tankot. A hatnapos háborúban súlyosan megsérült, amikor tankja lángra kapott. Harctéri érdemei elismeréseként több kitüntetésben is részesült.

Joftách Ron-Tál
Joftách Ron-Tál
Amellett, hogy sokan teoretikus alapon tiltakoznak, a vallásos társadalom, és a vallásos katonák egyaránt háláchikus alapon utasítják el a határozatot. A zsidóság a nemek szigorú szétválasztását írja elő, márpedig ez harc közben, egy tankban ülve, aligha lehetséges. Jiszráel Weiss rabbi, a hadsereg korábbi főrabbija is nyilatkozott a témában. „Ha két embert egy dobozba zárunk, mindenképpen történik valami. Nem lehet egy párt, egy férfi és egy női katonát egy hétre egy dobozba zárni, és azt gondolni, hogy semmi nem fog történni.”

img717459
A Kárákál egység harcosai
Mindezzel együtt a tény tény marad: a nők száma a hadseregben egyenletes emelkedést mutat. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Kneszetben augusztusban rendezvényt tartottak a seregben szolgáló női katonák tiszteletére, melyen maga Netánjáhu méltatta a hadseregben betöltött szerepüket: „Az üzleti életben, a politikában, akadémiai, orvostudományi, mérnöki, kulturális és művészeti téren egyaránt sikeresek – eljött az idő, hogy a biztonság tekintetében is teljességgel egyenlők legyenek.”

Forrás: Haaretz, Behind the News, Arutz7, Arutz7, Arutz7