A rendőrség Orbán Viktor utasítására betiltotta Érzelmű Motorosok Egyesületének Adj gázt elnevezésű felvonulását. A történelmi zsidó-negyedet is érintő felvonulást az Élet Menete nevű Holokauszt megemlékezéssel egy időben kívánták megrendezni.

Több zsidó és más civil szervezet is tiltakozott a provokatív felvonulás ellen. A Tett és Védelem Alapítvány a Belügyminisztériumhoz fordult, hogy akadályozzák meg a kegyeletsértő akciót, hivatkozva az Alaptörvény új szövegére, amely védelmet nyújt a közösségek méltóságának.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ízléstelennek és provokatívnak nevezte a rendezvényt.  Steiner Pál, MSZP-s honatya a Parlamentben azzal a kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, hogy „Miért lehet, hogy a náci szellemű motoros felvonulás rendőri felvezetéssel történhet meg?”. Kérdésére, az ügy súlyára való tekintettel Orbán Viktor felelt. Válaszában úgy fogalmazott, hogy a rendezvény sérti a jó ízlést, és csorbítja a kisebbségek alkotmányos jogait. Felszólította a rendőrséget, hogy minden eszközzel akadályozzák meg a provokációt.

A Belügyminisztérium ezután nyilatkozatot adott ki, melyben közölték, hogy a „rendezvény kijelölt időpontja, útvonalterve, valamint annak provokatív – Adj gázt! – elnevezése  valamennyi jóérzésű embert sérti” ezért a „Budapesti Rendőr-főkapitányság a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével tiltani fogja a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének felvonulását”, valamint elítélik annak „provokációs kísérletét”. Arról, hogy hogyan kaphatott korábban zöld utat a rendezvény, rendőri felvezetéssel, nem adtak magyarázatot. 

Megszakítás