Hessy Taft képe bejárta a világsajtót: a 80 felett is dekoratív, szép asszony hathónapos korában a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt "arca" volt, mint olyan kisbaba, aki a nácik felfogása szerint megtestesíti az árja fajt. Csakhogy a tökéletes árjagyermek valójában zsidó volt.

Az immár 80 éves, vegyészprofesszor a német Bild-nek adott interjút, miután életéről az izraeli Jad Vasem holokauszt emlékhelyen tartott előadást. Elmondta, szülei – Jacob és Pauline Levinsons – zenészek voltak, 1928-ban vándoroltak Lettországból a biztonságosabbnak gondolt Berlinbe. Apja azonban, amikor származása kiderült, elvesztette állását az operában, és házaló ügynökként kereste kenyerét.

Az akkor hathónapos Hessyt édesanyja Pauline Levinsons 1935-ben elvitte egy híres berlini fotográfushoz, Hans Ballinhoz, aki a kislányról készült képet beküldte egy a náci Sonne ins Hause nevű magazin által kiírt válogatásra. Ballin tudta, hogy a család zsidó, ennek ellenére küldte be a fotókat, mint mondta "Nevetségessé akartam őket tenni". Hessy fotóját állítólag maga Joseph Goebbels propagandaminiszter választott ki, így került a magazin címlapjára, de képeslapokon is megjelent.

A németek soha nem tudták meg Hessy származását. A család nem sokkal ezután elhagyta Németországot, előbb Lettországba mentek, később Párizsban telepedtek le, majd a németek által megszállt városból, s Kubába menekültek, 1949-ben pedig az Egyesült Államokba költöztek.

“Némi visszavágás érzése ez,” mondja a Yad Vashemben tartott előadásán az idős professzorasszony. “Mint valamiféle elégtétel”.

 

forrás: The Telegraph

Megszakítás