Kínai látogatása során Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök családjával együtt felkereste a sanghai-i chabad küldöttet, Abraham Greenberg rabbit. A rabbinak nagy tapasztalata van abban, hogy érje el másoknál, hogy tfilint vegyenek, de azon még ő is meglepődött, amikor a Netanjahu család legkisebb fia, Avner, hirtelen megkérdezte, van-e nála egy pár tfilin, amit felvehetne.

Az esetre a Sanghai Zsidó Menekültek Múzeumában került sor, ahol az érettségi előtt álló Avner elmagyarázta: reggel a sietségben nem volt ideje felvenni az imaszíjakat. Szerencsére Greenberg rabbinál akadt egy tfilin, így Avner a többiektől elkülönülve, a múzeumhoz tartozó Ohel Mose zsinagógában pótolhatta reggeli mulasztását.

A tizennyolcezer, Holokauszt elől menekülő európai zsidó történetét bemutató múzeum részét képező zsinagóga ma már nem működik eredeti funkciójában. 1927-ben alapították, és egykor valóban a menekült zsidók fő imahelyéül szolgált, ám ma már múzeumként működik.

Sanghaiban három chábádház is működik, mindegyikben található zsinagóga is. Mivel semmilyen kóser étkezési lehetőség nincs a városban, ezért a Netanjahu család az egyik chábádközpontban étkezett kínai tartózkodásuk idején.

Avner Netanjahu imakönyv híján a telefonjára töltött alkalmazása segítségével mondta el a reggeli imát, amit a sajtó képviselőinek kamerái is rögzítettek. Az egyik kínai tisztségviselő kérdésére végül elmagyarázta a tfilin és a reggeli ima jelentőségét, hozzátéve: „Ez naponta emlékeztet bennünket arra, hogy ki előtt állunk.”

 

Forrás: www.crownheigths.info

Megszakítás