A másodfokon eljáró német bíróság megváltoztatta a korábbi döntést és úgy határozott, hogy alkalmas állapotban van a tárgyalásra a 95 éves egykori SS-őrmester, aki Auschwitzban szolgált.

A rostocki bíróság több szakértő meghallgatása után döntött úgy, hogy Hubert Z., könnyített feltételek mellett – rövidebb tárgyalások, egészségügyi felügyelet – részt tud venni az eljárásban. A férfi a koncentrációs tábor korházában tagja volt az egészségügyi személyzetnek, ezért az ügyészség szerint bűnrészes 3681 rendbeli gyilkosságban.

Az első fokon eljáró bíróság nyáron még úgy látta, hogy a férfi egészségi állapota miatt nem alkalmas arra, hogy bíróság elé álljon, de az ügyészek fellebbeztek. Az első tárgyalás időpontját még nem tűzték ki – írja a timesofisrael.com.

Nem ez az első olyan eset, ahol a bíróság nem tekintette kizáró körülménynek a vádlott korát. Szeptemberben egy 93 éves egykori SS őrmestert nyilvánítottak tárgyalásra alkalmasnak. Nemrég számoltunk be arról, hogy 10 hónapos börtönbüntetést kapott holokauszt-tagadás miatt az a 87 éves német nő, aki az auschwitzi haláltáborokat a „világ legnagyobb hazugságának” és „hiedelemnek” nevezte. Többször foglalkoztunk a 93 éves Oscar Gröning perével, amit egészségi állapotára tekintettel legutóbb felfüggesztettek, de nem zártak le.

 

Kép: timesofisrael.com