Apa csak egy van

Ezen a héten is folytatódtak a terrortámadások. Késelések, gázolásos merényletek, gyújtóbombák, kövek, lövöldözés és két rakétatámadás Gázából. A helyszínek elsősorban Jeruzsálem, Hevron, Gus Ecion, a Somron és a Jeruzsálemből Modiin felé vezető 443-as autópálya – ahogyan a korábbi hetekben is. A merényletek ezen a héten két halálos áldozatot követeltek, egy fiatal lány és egy fiatal katona vesztették életüket. A rendőrök és a civilek éberségének köszönhetően számos merényletet sikerült megakadályozni, egyet például a zsúfolt központi buszpályaudvaron. Egy másik merényletet az apa akadályozott meg azzal, hogy amikor a fia SMS-ben arról értesítette, hogy merényletet készül elkövetni, felhívta a rendőrséget, és így még a támadás előtt sikerült elfogni a merénylőt és támogatóit.

5ED35906-3CF0-4A29-8966-D2FF05E5CF50_cx0_cy3_cw0_mw1024_s_n_r1
Az autós merénylet színhelye Kfár Ádumim mellett
Baráti tűz

A hét elején két tizenéves arab lány támadt ollóval Jeruzsálem belvárosában a járókelőkre. Két embert sebesítettek meg, az egyikük egy 70 éves betlehemi arab férfi volt, akit zsidónak néztek. Az egyik lányt a helyszínen lelőtték, a másikat súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A lány azt tervezi, hogy bepereli azt a katonát, aki rálőtt, mivel szerinte ő csupán önvédelmi eszközként használta az ollót. A videófelvételek ennek ellentmondanak, világosan látszik rajtuk a támadás. Ahogyan egy másik, a tengerparti Náhárijá városában elkövetett támadás felvételén is, a késsel katonára támadó férfi szerint csupán önvédelemből használta a kést.

Patrióták megemlékezése

Több helyen is megemlékeztek a nemrég meggyilkolt amerikai Ezra Schwarzról. Bejárta az internetet az a felvétel, amelyen a New England Patriots nevű focicsapat emlékezett meg róla néma felállással. Izraelben is több száz fős összejövetelt tartottak, ahol Benjámin Netánjáhu miniszterelnök is beszédét is bejátszották.

NFL-new-england-patriots-ezra-schwartz
A New England Patriots néma megemlékezése
Izraeli ellenlépések

Az izraeli katonaság a merényletek megtorlásként több terrorista házát lerombolta. Ismét bezártak egy hevroni rádióadót gyűlöletbeszéd és bujtogatás miatt, és egy törvénytervezet szerint számos újságot is betiltanak hamarosan ugyanezért.

A kezelhetetlen számú támadás miatt bizonyos autóutakat lezártak a Palesztin Hatóság lakosai előtt Hevron körzetében. Tervek születtek Hevron teljes lezárásáról, és a város, illetve a környező falvak tüzetes átkutatásáról is.

Több helyen folytatják a biztonsági kerítés építését – ez az elmúlt években hatékony védekezésnek bizonyult a terroristák beszivárgása ellen. Közben az izraeli hadsereg sikeresen tesztelte a hajókra szerelhető Vaskupola rendszert.

Az előző héten illegálisnak nyilvánított, a Hámász vallási és politikai ideológiáját követő Iszlám Mozgalom mellett húszezres tömeg tüntetett az északi-izraeli Umm Al-Fahm városában. Arab és baloldali zsidó újságírók petíciót írtak alá, melyben követelték a határozat visszavonását. A demonstráció szervezői ellen eljárást indítottak, mivel illegális és a terrorizmust támogató szervezet mellett álltak ki.

Nagy port vert fel Roni Numa tábornok kijelentése, mely szerint a hadsereg arra kéri a kormányt, hogy fegyverezzék fel a Palesztin Hatóságot. A miniszterelnök biztosította a lakosságot arról, hogy Izrael nem ad többet fegyvereket a Palesztin Hatóságnak. Korábban a néhai Rabin miniszterelnök juttatott nagy mennyiségű gépkarabélyt és egyéb fegyverzetet a Fatah számára.

A koalíció jobboldali tagja, a Bájit Hájehudi (Zsidó Otthon) párt képviselői nem elégedettek az izraeli válaszlépésekkel, és felszólították a miniszterelnököt, hogy telepítse ki a merénylők családját a Gáza-övezetbe.

Civil mozgalmak a sötétség ellen

Több alulról jövő kezdeményezés is indult az elmúlt hetekben a terror árnyékában. Konferenciákat, lelket erősítő összejöveteleket rendeztek beszédekkel, zenészekkel. A merényletek helyszínein tüntetéseket, virrasztásokat szerveztek. Megalakult egy mozgalom, mely kék-fehér színűre festi a betontorlaszokat. És egy másik, amely meghirdette, hogy a közelgő hanukakor minden terrortámadás helyszínén nyilvános gyertyagyújtást tartanak, így harcolnak az ünnep fényeivel a sötétség erői ellen.

John Kerry látogatása – nem lesz területi engedmény

Az Izraelben igen népszerűtlen és a legutóbbi béketárgyalásokkal kudarcot vallott amerikai külügyminiszter, John Kerry látogatását tette az elmúlt héten a Közel-Keleten. Tárgyalt többek között Netánjáhu miniszterelnökkel, Jichak Herzoggal, az ellenzék vezetőjével és Mahmud Ábásszal is. Míg a miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael nem hajlandó befagyasztani az építkezéseket, és a béketárgyalások újrakezdésének is feltételei vannak, addig Herzog biztosította az amerikai vezetőt arról, hogy ő kész lenne komoly területi áldozatokat hozni a feltételezett béke érdekében.

A tárgyalások nyomán különböző hírek röppentek fel arról, hogy Netánjáhu hajlandó lenne területeket átadni a Palesztin Hatóságnak . „Ez egy olyan etikátlan és felelőtlen lépés lenne, mely már a múltban is végzetesnek bizonyult”. – reagált a hírre Uri Áriel, mezőgazdasági miniszter és felszólította pártja, a Zsidó Otthon vezetőjét, Náftáli Bennettet, húzza meg azokat a határokat, melyek átlépése esetén kilépnek a kormányból.  Több miniszter is felszólalt, és egyenes választ követelnek a miniszterelnöktől, aki ezek után kijelentette, hogy egy méternyi területet sem áll szándékában átadni.

Lemondott a bunkó képviselő

Le kellett mondania a Likud párt listáján megválasztott Oren Házán képviselőnek, miután nyilvánosan megszégyenített egy mozgássérült képviselőnőt. Párttársai és az ellenzék egyaránt elítélték a tettét.

Kincsek a földből

Egy nyolcéves fiú nagyon fontos felfedezést tett a Bét Semes városa mellett található Tel Bét Semesben. Amikor egy kerek követ emelt fel a földről, csodálkozva állapította meg, hogy a kőnek arca van. A lelettel azonnal az Izraeli Régészeti Hatósághoz fordultak. Szakértők a kis szobrot az első Szentély korába, az i. e. VIII. századra datálták, Cidkijáhu király idejére, amikor elterjedtek voltak a kicsi, ruhátlan nőalakot ábrázoló szobrok. Ez a lelet az első Szentély-korabeli városról tanúskodik Tel Bét Semes területén. A fiú emléklapot kapott, és a Régészeti Hatóság meghívta őt egész osztályával együtt, hogy részt vegyenek a területen folyó ásatásban.

A Gálilban egy település feltárásán találtak rá az eddig ismert legrégebbi fava bab leletre. A magvak vizsgálata során kiderült, hogy a lakosság elsősorban ilyen babot, illetve lencsét és borsót fogyasztott. A leletet mintegy kilencezer évesre becsülik a régészek.

Egy más típusú ásatás óriási üzletet jelent az országnak: az év végig körülbelül 210 millió dollár bevételt várnak a tengerben a közelmúltban felfedezett földgázmezőktől. A bevétel a következő évben várhatóan növekedni fog, hiszen új és még nagyobb infrastruktúrát építenek ki egy másik földgázmező kiaknázására.

Az alija az egészségügynek is jót tesz

Az elmúlt időszakban rendkívül megnövekedett az új bevándorlók között az egészségügyi dolgozók száma. Egy új törvénnyel az ő beilleszkedésüket szeretnék könnyebbé tenni úgy, hogy a különbözeti vizsgára felkészítő kurzusokat tesznek számukra minél inkább elérhetővé.

Bankjegyek: túl sok az európai arc?

Már az előző évben megkezdődött a régi bankjegyek újra cserélése. Tavaly a zöld színű 50 sékeles jött ki, most pedig a kék színű kétszázas. Az új dizájn meglehetősen nagy felháborodást váltott ki a társadalom több rétegében, mivel a bankjegyeken kivétel nélkül szekuláris és európai eredetű zsidó hírességek szerepelnek.

6128716196294951456no
Az új kétszázas Nátán Alterman, költő képével

A változatosság kedvéért az ENSZ néhányszor elítélte Izraelt

Danny Danon, Izrael ENSZ-képviselője bemutatta a héten a mostani terrorhullám áldozatainak fényképeit. Az ENSZ azonban ennek ellenére is Izraelt ítélte el a héten egy határozatában. A napokban összejövetellel és beszédekkel emlékeztek meg Izraelben annak az ENSZ-határozatnak a negyven éves évfordulójáról, mely – ironikus módon a Kristályéjszaka 37. évfordulóján, 1975. november 10-én – a cionizmust rasszista eszmévé nyilvánította.

A megemlékezésen felszólalt többek között Reuven Rivlin államelnök is, és méltatta Izrael erejét és bátorságát a terrorfenyegetettséggel szemben.

654386-GA-pm-23_11_2015-17.01.05-e1448323531463-635x357
Danny Dannon az ENSZ-ben a terror áldozatainak fényképével
Megszakítás