A SpaceIL Alapítvány bejelentette, hogy eddig 70 millió dollárt gyűjtöttek össze a második izraeli holdraszállási kísérlethez.

A legújabb küldetés összköltségét 100 millió dollárra teszik és 2024-re tervezik – derül ki a calcalistech cikkéből. A korábbi tervtől eltérően most két holdi leszállóegységgel és egy keringőegységgel számolnak, hogy növeljék a siker esélyeit.

A Bérésit 2 űrszonda küldetése különleges esemény lehet, mert két landolással számol: az egyik szerkezet a Hold túlsó oldalán érné el a felszínt (amire eddig csak Kína tett sikeres kísérletet), a második pedig az eredeti leszállási ponthoz közel. A teljes program öt évig tart majd, oktatási, tudományos tevékenységek platformjaként fogják használni Izraelben és szerte a világban az eszközöket.

Az első izraeli holdszonda küldetése balsikerű volt. A katasztrofális landoláshoz vezető láncreakciót az izraeli űrközpontból küldött hibás parancskód indíthatta el. Ezzel együtt 2019 áprilisában a SpaceIL lett az első magánvállalkozás, amely elérte a Holdat, így Izrael hetedik országként jutott el az égitestre, valamint az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után a negyedik országként kísérelte meg a leszállást.

Hibás parancskód miatt csapódhatott be az izraeli holdszonda

Tanulni fognak az esetből – mondta a SpaceIL vezérigazgatója. A katasztrofális landoláshoz vezető láncreakciót az izraeli űrközpontból küldött hibás parancskód indíthatta el, derül ki az előzetes vizsgálatból. Bár a vizsgálat végleges eredményeire még várni kell, a SpaceIL vezérigazgatója, Dr. Ido Anteby elárulta a riportereknek, hogy az IMU (inercia-mérő műszer) hibásodott meg a landoló manőver közben. … Olvass tovább

Kép: calcalistech