Tanulni fognak az esetből – mondta a SpaceIL vezérigazgatója.

 

A katasztrofális landoláshoz vezető láncreakciót az izraeli űrközpontból küldött hibás parancskód indíthatta el, derül ki az előzetes vizsgálatból. Bár a vizsgálat végleges eredményeire még várni kell, a SpaceIL vezérigazgatója, Dr. Ido Anteby elárulta a riportereknek, hogy az IMU (inercia-mérő műszer) hibásodott meg a landoló manőver közben.
 
Anteby szerint a végzetes hibához vezető láncreakciót az izraeli űrközpontból küldött parancskód indította el, ami először leállította az űrszonda fő hajtóművét, majd ellehetetlenítette a többi hajtómű megfelelő aktiválását. Bár az űrjármű több alkalommal is megpróbálta újraindítani hajtóműveit, a kísérletek sikertelennek bizonyultak.
 
„Az incidens után azonnal vizsgálatot indítottunk. Mindez a tanulásra, a következtetések levonására és az átláthatóságra épülő kultúránk szerves részét képezi.” – tette hozzá Anteby.
 
A SpaceIL és az Israel Aerospace Industries (IAI) közös projektje, a február 22-én Cape Canaveralról startoló Berésit hajszálnyival, csupán percekkel a történelmi landolás előtt hibásodott meg.
 
„Büszke vagyok a SpaceIL mérnökcsapatára a csodálatos munkájukért és elköteleződésükért. Ilyen esetek integráns részét képezik egy összetett, úttörő projektnek.”
— jelentette ki Morris Kahn, a SpaceIL elnöke.
 
„Most az a fontos, hogy megtanuljuk a leckét a hibáinkból, és bátran folytassuk az küldetésünket. Ezt az üzenetet szeretnénk közvetíteni az izraeli és a világ többi részén élő embereknek. Ez a Berésit projekt szellemisége.”
 
Ahogyan arról korábban írtunk, a projekt megálmodói új szonda indítását tervezik a Hold felé.

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287