Lobogó német zászlók, vaskereszt, „gázszoba” felirattal ellátott kamrák és holttestek tömegei. Nem egy náci koncentrációs tábor történelmi felvételei ezek, hanem egy gyereknek szánt mai játék képei – írja a The Jewish Chronicle

A Roblox nevű, iskolás gyerekek körében rendkívül népszerű számítógépes játék lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy létrehozhassák saját felületüket, illetve játsszanak mások által megalkotott felületeken. Most azonban egyes felhasználók virtuális koncentrációs tábort készítettek, amelyben a játékosok a „kivégzés” feliratú gombra kattintva halálos gázt ereszthetnek ki a képernyőn látható zuhanyfejekből. Az auschwitz-birkenaui haláltáborba vezető síneket utánzó sínpár mellett náci ruhába bújtatott avatárok állnak és figyelnek. Természetesen csak virtuálisan, de a jó érzésű embernek még ez is bőven elegendő.

 

Képernyőmentés a Roblox felületéről

„A Roblox platform nagyon népszerű a gyerekek körében és 13 év alatti gyermekeknek is engedélyezik a használatát. Ez azt jelenti, hogy a működtetőknek különlegesen nagy felelősségük van, amikor a felhasználók védelméről van szó” – nyilatkozta Larry Magid, a ConnectSafely, vagyis Kapcsolódj biztonságosan nevű szervezet elnöke.

Egy másik, a Biztonságos Iskolák Szövetsége nevet viselő csoport képviselője kifejtette:

„Elborzadtunk, amikor arról hallottunk, hogy holttestekkel megtöltött náci helyiségek és gázkamrák jelennek meg” a játékban. – „Ez különösen nagy baj most, amikor az antiszemitizmus felszálló ágban van.”

A Roblox gyorsan reagált a kritikára és kijelentette:

Nem tűrjük el azokat a tartalmakat vagy viselkedéseket, amelyek a szélsőségeket – köztük az antiszemitizmust – hirdetik vagy dicsőítik. A kérdéses felületeket eltávolítottuk és kitiltottuk azokat az egyéneket, akik létrehozták azokat.”

A cég elárulta, hogy kézi és automatizált érzékelőkkel is folyamatosan dolgoznak azon, hogy minél gyorsabban eltávolítsák azokat a tartalmakat, amelyek megsértik a közösségi szabályokat.

Megszakítás