A mindenki által „Reb Fishel”-ként emlegetett tóratudós évtizedekig szolgált vallási bíróként a klausenbergi (kolozsvári) haszid közösségben Brooklyn főleg vallásos zsidók lakta, Williamsburg nevű negyedében. A rabbi 94 évet élt.

Szerény lakásában tanította a tóratudósok több nemzedékét, és itt hozott döntvényeket a legbonyolultabb halachikus kérdésekkel kapcsolatban.

Reb Fishel egyaránt otthonosan mozgott a zsidó vallásjog és a misztika minden területén, és fél évszázadon keresztül a világ egyik legnagyobb rabbinikus szaktekintélyeként tartották számon. Döntvényei a zsidó élet minden területét átfogták, legyen szó kóserságról, személyes problémákról vagy közösségi ügyekről.

Herskowitz rabbi azon utolsó bölcsek egyike volt, aki tudását még abban az oktatási rendszerben szerezte, melyet a holokauszt később lerombolt. Szülővárosában, Munkácson tanult és szoros viszonyt ápolt a munkácsi rebbével. Családja generációk óta a Szpinke haszid közösség tagja volt, így Reb Fishel is gyakran tett látogatást a Szpinke Rebbe udvarában, akit élete végéig mestereként tisztelt.

Híres volt arról, hogy a hozzá intézett bonyolult kérdésekre gyorsan megtalálta a választ, fejből idézve a Talmud és a jogi kódexek szövegét. Kiemelkedő tudása ellenére mindig rendkívül szerényen viselkedett. Átszellemült imája, istenfélelme és a haszidizmus elveihez való hűsége sokak számára szolgált követendő példaként.

Reb Fishel már egészen fiatal korában tanúbizonyságot tett kiemelkedő képességeiről. Amikor osztálytársai még a Chumást tanulták, ő már a Misna és a Talmud köteteit tanulmányozta. 11 éves korában már fejből tudta a Chulin trakátust, annak legfontosabb kommentárjaival együtt, 13 évesen, a bár micvájára pedig már a zsidó jog legfontosabb kódexe, a Sulchán Áruch Jore Deá fejezetét is elsajátította. Éles esze mellett kitartása és szorgalma is példaértékű volt, még szombatonként sem tanult tíz óránál kevesebbet.

A gyászoló tömeg

A holokauszt során az egész Herskowitz családot Auschwitzba deportálták. Szülei odavesztek, Reb Fishelt a szovjet katonák szabadították fel. A háború után fiatal kora ellenére számos fontos halachikus döntést kellett meghoznia, elsősorban a férjük hollétéről semmit sem tudó, így újraházasodni sem képes agunák ügyében. Évtizedekkel később, a 2001-es, World Trade Center elleni merényletet követően ismét e tárgykörben vették igénybe tudását.

Házasságkötése után egy ideig az ausztriai Hallein városában szolgált rabbiként, ahol sok hontalan túlélő gyűlt össze, majd az Egyesült Államokba vándorolt. Brooklynban közeli kapcsolatba került a klausenburgi rebbével, aki őt nevezte ki közössége élére Wiliamsburgban.

Reb Fishel

Reb Fishelt hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára, búcsúztatásán megjelent a Klausenberger Rebbe, a Koszoni Rebbe és a Szpinke Rebbe. Ezt követően koporsóját Izraelbe szállították és mestere, a néhai Klausenberger Rebbe mellé temették a cánzi temetőben, Netánján. Felesége, kilenc gyermeke, számtalan unokája és dédunokája gyászolja.

Forrás: Hamodia