Az Izraeli Nemzeti könyvtár a napokban nemzetközi konferenciát tart Jeruzsálemben „Migráció-Határok-Identitás” címmel. Ennek kapcsán hívták fel a figyelmet a gyűjteményükben található miniatűr zsidó imakönyvekre, melyek a kivándorlók igényeit figyelembe véve készültek.

Az európai zsidók nyugat felé vándorlása (Kelet-Európából Nyugat-Európába, Nyugat-Európából Észak- és Dél-Amerika felé) már a XIX. században igen jelentős volt, hosszú évtizedekkel a világháborúk kirobbanása előtt. 1820 és 1880 között csak az Egyesült Államokban 150 000 európai zsidó telepedett le. Az 1840-es években Németországból indult útnak nagyszámú zsidó, hogy a „goldene medinében”, azaz az aranyországban jobb életet teremtsenek maguknak. Abban az időben a németországi zsidók számos nehézséggel néztek szembe hazájukban, mind társadalmi, mind gazdasági szempontból, és csábította őket a kivándorlás lehetősége.

A kivándorló zsidók magukkal vitték szokásaikat, kultúrájukat, nyelvüket és kegytárgyaikat is, köztük a jellegzetesen apró méretű, így zsebben is hordozható szidurokat, azaz imakönyveket. Egy Fürthben működő nyomda, a S. B. Gusdorfer und Zuerndorffer & Sommer kifejezetten az Amerikába készülőknek gyártott kisméretű imakönyveket „Minchá Ktáná” címmel.  Az első lapon fel is tüntették héber nyelven: „Ima az egész évre, az útra indulók, a tengeren átkelők és az Amerikába utazók részére”. Német nyelven, de héber betűkkel a következőt tették hozzá: „Miniatűr kiadás, szép gyöngybetűkkel”.  A hétköznapi imakönyvek mellett készültek szombati és nagyünnep kiadványok is a kivándorlók számára.

A miniatűr imakönyvek nagy népszerűségnek örvendtek és folyamatos utánnyomást igényeltek. A fent említett fürthi szidurból a könyvtár őriz 1842-es, 1854-es és 1860-as kiadásút is. Az effajta kiadványok igen értékesek, mert nem maradtak fent nagy számban. Az út viszontagságai és a sűrű használat miatt legtöbbjük nem maradt épen.

zsido.com

Forrás: NLI

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás