A „kóser 1%” – így nevezi a személyi jövedelemadó felajánlható részét az idei kampányában az EMIH. Köves Slomó rabbit arról kérdeztük, mi történik a felajánlott összeggel, és miért kóser az egyházat támogatni.

 

 

zsido.com: Mire fordítja az EMIH a személyi jövedelemadóból felajánlott 1 százalékot?

Köves Slomó: A felajánlott 1 százalékok ahhoz járulnak hozzá, hogy Magyarországot újra a zsidó élet és oktatás virágzó központjává tegyük, ahol minden zsidó ember biztonságban és szabadon vállalhatja hitét, identitását, származását. Ez a legfőbb célunk, melynek eléréséhez az 1 százalékos felajánlás óriási segítséget jelent.

zsido.com: A zsidóság értékeit megismertető kampányukat is az 1 százalékokból finanszírozzák?

Köves Slomó: Igen, küldetésünknek tekintjük, hogy megismertetessük a többségi társadalommal a zsidóság múltját, kultúráját, értékeit. Hiszünk a nyitottságban és a párbeszédben. A tavalyi év során számos eredményt sikerült közösen elérnünk: átadtuk a Dohány utcai Gettó Emlékfalat, Gárdos Péter filmrendezővel létrehoztuk a Zsidómeséket, útjára indítottuk a Kóser Séta esemény sorozatot, megrendeztük a TudáShalom címen az utazó kiállításunkat, melynek célja a virágzó zsidó múlt és az újjászülető jelen bemutatása interaktív formában. A nemzetközi holokauszt emléknapon 70 év unokái címen szerveztünk köztéri fotókiállítást, melyen holokauszt túlélők szerepelnek legfiatalabb leszármazottaikkal. Ezzel is az identitás és a jövő felé fordulás fontosságát hangsúlyozva.

emih_1_final

zsido.com: Miért az oktatás áll a kampányuk középpontjában?

Köves Slomó: Mert a legfontosabb tevékenységünk az oktatás, a tanulás, az ismeretterjesztés. A biztos jövőt a következő nemzedék adja. Hat oktatási intézményt működtetünk. Bét Menáchem oktatási központunk az ország egyetlen héber-magyar két tannyelvű bölcsődéjének, óvodájának és iskolájának ad otthont. Álefkids alapítványunk 3 és 12 év közöttiek számára szervezett vasárnapi iskolájában, korosztályos bontásban vesznek részt a gyerekek. Ez egy interaktív, informális oktatási program, melyen kézműves foglalkozásokkal, dalokkal, játékokkal színesített eseményeken ismertetjük meg a gyerekekkel a hagyományokat, az ünnepek és a héber nyelv alapjait. A vasárnapi tanulás mellett szeretettel várjuk a gyermekeket és a szülőket péntek esti programjainkon, téli és nyári táborainkban, valamint az ünnepek előtt rendezett karneváljainkon.

zsido.com: És miért nevezik kósernek az 1 százalékot?

Köves Slomó: Mert jó ügyet szolgál. Az adónk 1 százalékának felajánlásával nem csak pénzbeli hozzájárulást nyújthatunk az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek, hanem annak értékei és céljai mellett is kiállunk. Az 1 százalék visszaigazolás számunkra. Azt jelenti, hogy a felajánló támogatja azt a nyugodt, építkező munkát, amit a közösség segítségével folytatunk a magyarországi zsidóság szolgálatában.

Megszakítás