A kilépés ezernyi nem várt mellékhatásának egyike lehet, hogy veszélybe kerülhet a kóser vágás lehetősége a szigetországban. Bár a tagság sem jelentett automatikus védelmet.

Az Európai Unióban elméletileg védelem alatt állt a vallási szabályokhoz kapcsolódó élelmiszer-feldolgozás, de az ügyben illetékes szervezet szerint a kérdés most a brit parlament elé kerülhet, ahol győzhetnek az eljárás kritikusai, ez pedig a zsidó és a muszlim közösséget is egyaránt érintené.  

Nagy-Britannia kormánya eddig mindig szem előtt tartotta az EU és az európai Bizottság döntéseit a vallási közösségek védelmében – mondta a Shechitah UK szóvivője Simon Cohen, aki szerint a parlamenti szavazás bárhogy alakulhatna, ami nagy kockázatot jelent – olvasható a forward.com beszámolójában. A kóser vágást sokan támadják, állatkínzásra hivatkozva, emlékeztetnek a cikkben.

Persze az EU-tagság eddig sem jelentett védettséget a vallási alapokon nyugvó élelmiszer-feldolgozásra, mivel a tagállamok ebben szabadon dönthetnek. 2010-ben Hollandiában betiltották, de a szenátus végül 2012-ben engedélyezte. 2013-ban Lengyelországban is betiltották, majd részben feloldották a korlátozást. A gyakorlatban jelenleg két EU-tagállamban tilos a kóser vágás: Svédországban és Dániában. Emellett három EU-n kívüli országban, Norvégiában, Svájcban és Izlandon. Az EU-tag Finnországban, Ausztriában és Észtországban pedig elméletileg lehet, de gyakorlatilag ellehetetlenítették.

Kép: huffingtonpost.com